Community Research and Development Information Service - CORDIS

Abstract

The design of the irradiation facility at Petten has placed emphasis on maximising the size of the treatment room, at minimum cost, embracing the re-use of existing materials where practicable. Features will include on-line beam dosimetry linked to automated timing of the irradiation period, a sliding shielding door for patient access, TV camera and sound communication between physician and patient, and a subsidiary labyrinth for rapid access by medical staff. These latter measures improve patient reassurance, the last also renewing the possibility of a light path, with the help of mirrors, for direct viewing of the patient. The main engineering constraint is severe restriction of headroom. The requirement of on-line monitoring is met by placing detectors in the beam-line.

Additional information

Authors: CONSTANTINE G, JRC Petten (NL);MOSS R L, JRC Petten (NL);DEWIT L, The Netherlands Cancer Institute, Amsterdam (NL);MIJNHEER B J, The Netherlands Cancer Institute, Amsterdam (NL);RAVENSBERG K, The Netherlands Energy Research Foundation, Petten (NL);STECHER-RASMUSSEN F, The Netherlands Energy Research Foundation, Petten (NL)
Bibliographic Reference: Paper presented: 5th International Symposium on Neutron Capture Therapy for Cancer, Columbus (US), September 13-17, 1992
Availability: Available from (1) as Paper EN 36856 ORA
Record Number: 199310204 / Last updated on: 1994-11-29
Category: PUBLICATION
Original language: en
Available languages: en