Community Research and Development Information Service - CORDIS

Abstract

The Ispra Establishment of the European Commission's Joint Research Centre (JRC), was setup in the late fifties. In 1993 a project, called EcoCentre Ispra, was set in motion to demonstrate the feasibility of improving the environmental impact of an ageing research area according to criteria of sustainability. The most important actions undertaken so far have sought to reduce the site's energy consumption, through both retrofitting and new, low energy construction. In this paper two major retrofits are described. The first is that of the Centre's canteen in which the innovative aim of the design is to provide summer comfort by means of natural ventilation instead of mechanical cooling. The second is the ESTI technological hall in which a Canadian solar wall is used to preheat intake air in winter. The retrofits consist also of other low energy technologies that have been integrated in the project design. Special building components have been monitored and analysed for their contribution to the global energy consumption. Another very important aspect of the project is the development of acceptance procedures based on monitoring results and their viability to a more general context.

Additional information

Authors: COCCHI S, JRC Ispra (IT);CONTI F, JRC Ispra (IT)
Bibliographic Reference: Paper presented: REBUILD the European Cities of Tomorrow, Firenze (IT), 1-3 April 1998
Availability: Available from (1) as Paper EN 41311 ORA
Record Number: 199810693 / Last updated on: 1998-06-08
Category: PUBLICATION
Original language: en
Available languages: en
Follow us on: RSS Facebook Twitter YouTube Managed by the EU Publications Office Top