Skip to main content
European Commission logo print header

Renewable materials and healthy environments research and innovation centre of excellence (InnoRenew CoE)

Article Category

Article available in the following languages:

Inspiratie uit de natuur voor de menselijke leefomgeving van de toekomst

Een door de EU gefinancierd project integreert interdisciplinaire, internationale en op inclusiviteit gerichte wetenschappelijke excellentie in groene architectuur.

Industrial Technologies icon Industrial Technologies

Duurzame gebouwde omgevingen zijn regeneratieve en inclusieve ruimten met minimale milieueffecten dankzij decarbonisatie, en positieve maatschappelijke en economische invloeden. Het doel van het door de EU gefinancierde project InnoRenew CoE is de ontwikkeling en exploitatie van een nieuw onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met geavanceerd wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van hernieuwbare materialen en het creëren van de volgende generatie deskundigen en technologieën. “In slechts zes jaar tijd is het onderzoeksinstituut InnoRenew CoE uitgegroeid tot een volledig operationeel instituut, met een eigen faciliteit en geavanceerde onderzoekslaboratoria en -apparatuur, duidelijke onderzoeks- en bedrijfsdoelstellingen, en een excellent team met ambitieuze doelen en strategieën om zijn activiteiten in de toekomst te kunnen voortzetten”, legt projectcoördinator Andreja Kutnar uit.

Herstellen, bouwen en recyclen bij het ontwerpen van een leefomgeving

Het internationale team van InnoRenew CoE bestaat uit 65 deskundigen uit 21 landen en houdt zich bezig met innovatief en interdisciplinair onderzoek naar hout en de toepassingen ervan. De belangrijkste onderzoeksgebieden zijn restauratief, milieuvriendelijk en ergonomisch ontwerp, technisch vervaardigde levende materialen en gezonde leefruimte. Dankzij het interdisciplinaire karakter van InnoRenew CoE kan kennis tussen verschillende disciplines worden overgedragen en kunnen uitdagingen holistisch worden aangepakt door topwetenschappers die het gemeenschappelijke doel van een duurzamere samenleving nastreven. De onderzoekers werken in zes onderzoeksgroepen: gezondheid, materialen, gebouwen, geavanceerde productiemethoden, informatieverwerking, en creativiteit & samenleving. Op dit moment lopen er 32 onderzoeksprojecten op verschillende terreinen, waaronder het project van de Europese Onderzoeksraad ARCHI-SKIN, dat is gericht op de ontwikkeling van een beschermende bio-coating gemaakt van technisch vervaardigde levende materialen.

Een blijvend resultaat voor de vernieuwers van de toekomst

In de korte tijd sinds de opening van het gebouw van InnoRenew CoE, in februari 2022, hebben meer dan 2 300 mensen — basis- en middelbare scholen, studenten, onderzoekers, belanghebbenden uit het bedrijfsleven, beleidsmakers en politieke besluitvormers, leerkrachten, vertegenwoordigers van ngo’s en ouderenorganisaties — een rondleiding gehad. De medewerkers van het instituut waren betrokken bij het onderwijs aan diverse faculteiten van Sloveense en buitenlandse universiteiten op het gebied van houttechniek, informatica, hernieuwbare materialen, duurzaamheid, onderzoek en wetenschappelijk schrijven, kinesiologie, ergonomie en gegevenswetenschap. Daarnaast organiseerden zij meer dan 20 workshops om hout en aan hout gerelateerde beroepen onder de aandacht te brengen op verschillende basisscholen in heel Slovenië. De workshops in het kader van de jaarlijkse Nacht van de onderzoekers werden druk bezocht door mensen van alle leeftijden en opleidingsniveaus. In 2022 waren er 140 deelnemers uit 22 verschillende landen. Het projectteam wil een centrale hub opzetten voor maatschappelijke betrokkenheid bij de wetenschap door middel van onderwijs, cocreatie en open wetenschap, waardoor wetenschap 24/7 beschikbaar is voor het publiek. Met 120 leden uit 31 landen treedt het Living Lab InnoRenew op als internationale interface tussen wetenschap, industrie, beleid en maatschappelijk middenveld. Het dient ook als innovatieplatform voor het bespreken, testen en toepassen van creatieve en innovatieve ideeën, concepten en beleidslijnen die verband houden met bosbouw, houtteelt en houtindustrie, en de rol daarvan in de circulaire economie. In de toekomst gaat InnoRenew CoE onder andere de Universiteit van Primorska ondersteunen bij het opzetten en exploiteren van de Pioneer Hub voor duurzame gebouwde omgevingen met hernieuwbare materialen van de Nieuw Europees Bauhaus-academie — een centrum dat fysieke en online opleidingen aanbiedt voor het bouw-ecosysteem voor biogebaseerde materialen, digitale technologieën en toegenomen circulariteit. “Verspreiding en communicatie zijn de belangrijkste manieren om onze resultaten te benutten. Open wetenschap was en is wat ons bij deze activiteiten drijft, en dit zal ook in de toekomst zo blijven”, besluit Kutnar.

Keywords

InnoRenew CoE, gebouw, duurzame gebouwde omgevingen, technisch vervaardigde levende materialen, geavanceerd wetenschappelijk onderzoek, biogebaseerde materialen, gezonde leefruimte

Discover other articles in the same domain of application