European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Transformation of neighbourhoods in a child-friendly way to increase the quality of life for all citizens.

Article Category

Article available in the following languages:

Transformarea cartierelor în spații publice prietenoase pentru copii

Spațiile publice din Europa sunt configurate în așa fel încât să faciliteze folosirea autovehiculelor. Însă un grup de cercetători încearcă să schimbe acest lucru, creând orașe viabile, durabile și sigure, care să pună pe primul loc oamenii și nu mașinile.

Society icon Society

Potrivit proiectului CIVITAS „Metamorphosis”, finanțat de UE, un cartier plin de copii care se joacă afară este un cartier bine conceput și durabil. Ca atare, proiectul este dedicat transformării cartierelor din întreaga Europă, din cartiere axate pe mobilitatea auto, în locuri prietenoase pentru copiii, care să ofere o calitate ridicată a vieții pentru toate generațiile. „Dacă ai instala o piscină cu bile pentru copii în parcarea unui imobil de locuit, probabil că ai primi în scurt timp o vizită din partea poliției”, spune Karl Reiter, cercetător și fost coordonator al proiectului CIVITAS „Metamorphosis”. „Cu toate acestea, dacă ai pune aceeași piscină cu bile în spatele mașinii tale parcate, nu ai încălca legea. Chiar dacă este spațiu public, dreptul de a-l folosi este rezervat conducătorilor auto.” În acest context, proiectul CIVITAS „Metamorphosis” a urmărit să abordeze nedreptățile din modul în care folosim spațiile publice, în prezent dominate de mașini. „Scopul nostru a fost să creăm spații pentru oameni, în special pentru copii, și nu pentru mașini”, adaugă Reiter.

Regândirea spațiilor publice

Proiectul CIVITAS „Metamorphosis” și-a propus să pună sub semnul întrebării dreptul de a folosi spațiul public și să combată discriminarea asociată acestui drept. „În ceea ce privește utilizarea spațiilor publice, conducătorii auto primesc tratament preferențial doar pentru simplul fapt că dețin o mașină”, explică Reiter. „Această distribuție inegală sau această discriminare a devenit atât de larg acceptată, încât se regăsește în majoritatea codurilor rutiere din țările UE.” Proiectul a pus în aplicare o serie de inițiative menite să sublinieze importanța acordării unui drept de utilizare egală a spațiilor publice. Aceste inițiative au inclus crearea a peste 200 de spații temporare fără mașini în 65 de cartiere din Europa, inclusiv în Graz, München, Merano, Zurich, Southampton, Tilburg și Alba Iulia. Aceste inițiative, multe dintre ele conduse de elevi, au inclus de toate, de la interzicerea accesului mașinilor pe străzi, până la transformarea parcărilor în spații de locuit. Peste 150.000 de persoane au fost direct afectate de aceste inițiative, iar 30.000 au participat activ la succesul acestora. „Pentru mulți, aceste inițiative simple au fost o adevărată revelație și i-au inspirat pe cei implicați să încerce să facă schimbările permanente”, observă Reiter. Pentru a contribui la aceste eforturi, proiectul a elaborat o listă de bune practici de comunicare cu privire la importanța spațiilor publice. De asemenea, au publicat fișe informative și recomandări pe care urbaniștii le pot utiliza pentru a proiecta străzi prietenoase cu copiii și pentru a simplifica procedura de aprobare în vederea creării de drumuri fără mașini. Toate materialele sunt disponibile în mod gratuit pe site-ul proiectului.

În conformitate cu Pactul verde

Folosind rezultatele obținute în cadrul inițiativelor sale demonstrative, proiectul și-a propus acum să determine UE să ia măsuri pentru a pune capăt distribuției discriminatorii a spațiului public, în special în zonele urbane dens populate. „Problema utilizării echitabile a spațiului public este direct legată de o mobilitate mai curată și mai activă și, prin urmare, este în deplină concordanță cu Pactul verde european”, adaugă Reiter. Proiectul a colaborat cu orașele partenere pentru a pune în aplicare măsuri care promovează utilizarea echitabilă a spațiilor publice. Cercetătorii au discutat și cu alte orașe interesate să afle cum pot crea spații publice viabile. „Pe măsură ce nevoia de spații publice durabile devine din ce în ce mai importantă, sunt convins că vom vedea în curând, în întreaga Europă, orașe care vor începe să adopte multe dintre conceptele dezvoltate în cadrul proiectului CIVITAS Metamorphosis”, conchide Reiter.

Keywords

CIVITAS Metamorphosis, spațiu public, mașini, fără mașini, cartier, prietenos pentru copii, Pactul verde

Discover other articles in the same domain of application