Skip to main content
European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Article Category

Project Information

Article available in the following languages:

Uusin teknologia edistää liiketoimintaa

FF4EuroHPC tukee kokeiluja, joilla yritykset saavat käyttöönsä suurteholaskentaresursseja. Hankkeen menestystarinat innoittavat pieniä ja keskisuuria yrityksiä uusimman teknologian käyttöönottoon.

Digital Economy icon Digital Economy
Industrial Technologies icon Industrial Technologies

”Nyt suurteholaskenta voi auttaa pk-yrityksiä ratkaisemaan ongelmia, joiden ratkaisu oli ennen mahdotonta, ja se voi jopa antaa alkusysäyksen uusille liiketoimintamalleille.”

Guy Lonsdale, FF4EuroHPC-hankkeen tiiminjäsen

Kaikista Euroopan yrityksistä pk-yrityksiä on 99 prosenttia, ja ne muodostavatkin Euroopan talouden selkärangan. Moni yritys tarvitsisi kuitenkin paremman pääsyn laskentaresursseihin voidakseen hyödyntää nopeasti etenevän digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia. EU:n tukema FF4EuroHPC auttaa pk-yrityksiä pääsemään käsiksi varoihin ja asiantuntemukseen, joilla ne voivat lisätä omaa kaupallista potentiaaliaan ja tehostaa Euroopan innovaatiota ja kilpailukykyä. Hankkeen tiimiin kuuluva Guy Lonsdale on työskennellyt aiemmin simulointiohjelmistojen parissa ja päässyt seuraamaan, miten suurteholaskennan käyttö on laajentunut tietokoneavusteisesta suunnittelusta huippumoderniin data-analysointiin ja koneoppimiseen (ML). ”Ala alkaa tulla täysi-ikäiseksi, kun teknologian edistysaskelet ja yritystoiminnan tarpeet kohtaavat”, Lonsdale sanoo. ”Nyt suurteholaskenta voi auttaa pk-yrityksiä ratkaisemaan ongelmia, joiden ratkaisu oli ennen mahdotonta, ja se voi jopa antaa alkusysäyksen uusille liiketoimintamalleille.” FF4EuroHPC on jatkoa kahdelle aiemmalle EU:n tukemalle hankkeelle, Fortissimo ja Fortissimo 2. Molemmat tavoittelivat pk-yrityksiä avoimilla tarjouspyynnöillä rahoituksen myöntämiseksi 18 kuukauden kokeiluihin, joilla osoitettaisiin suurteholaskennan liiketoimintaedut. Hankkeen kumppanit tukivat yhteenliittymiä antamalla pääsyn laskentaresursseihin pilvipohjaisen infrastruktuurin kautta. Tuloksena syntyi 79 menestystarinaa, jotka sivuavat useita erilaisia innovaatioita kevyiden lentokoneiden aerodynamiikan simulaatioista aina nykyisten lääkeyhdisteiden käytön arviointiin mahdollisiin uusiin hoitoihin tämänhetkisten käyttöaiheiden lisäksi. Samaa lähestymistapaa noudatteleva FF4EuroHPC on toteuttanut kaksi tarjouspyyntöä rahoituksen myöntämiseksi 15 kuukauden kokeiluille. Ensimmäisestä tarjouspyynnöstä saatiin 3 miljoonaa euroa 16 ehdotukselle. Mukana oli 53 organisaatiota, joista 27 oli pk-yrityksiä. Toisella tarjouspyynnöllä kerättiin lähes 5 miljoonaa euroa 26:lle rahoitusta saaneelle ehdotukselle, ja mukana oli 79 organisaatiota, joista 47 pk-yrityksiä. FF4EuroHPC:n valinnat edustavat useita erilaisia käyttökohteita, kuten ennenkin. ”Tällaisista tarjouspyynnöistä tulee aina yllätyksiä, kuten suurteholaskennan ja koneoppimisteknologian käyttö yhdistettynä antureihin ja esineiden internetin alustaan seuraavan sukupolven kanankasvatuksessa”, Lonsdale sanoo. Nopeasti kehittyvän ja moninaisen suurteholaskennan ekosysteemin kehittämiseksi FF4EuroHPC kannustaa eri kokeilujen väliseen tiedonvaihtoon esimerkiksi työpajojen avulla. ”Uusilla kokeiluillamme pyritään saamaan lisää uraauurtavia, liiketoimintakeskeisiä menestystarinoita. Siten voimme edistää entisestään suurteholaskennan omaksumista Euroopan pk-yrityksissä”, Lonsdale toteaa.

Keywords

FF4EuroHPC, HPC, suurteholaskenta, supertietokone, teknologiat, digitaalinen suvereniteetti, kvanttilaskenta, innovaatio, vihreä IT, energiatehokas, taidot, pk-yritykset