Skip to main content
European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Article Category

Project Information

Article available in the following languages:

Kansalliset suurteholaskennan osaamiskeskukset

EuroCC:n kansalliset osaamiskeskukset toimivat keskuksina, joilla edistetään ja tuetaan suurteholaskentaa ja siihen liittyviä teknologioita eri toimialoilla, tuodaan mahdollisuuksia paremmin saataville ja tarjotaan räätälöityjä ratkaisuja tälle nopeasti kehittyvälle alalle.

Digital Economy icon Digital Economy
Industrial Technologies icon Industrial Technologies

”Kansalliset osaamiskeskukset tekevät yhteistyötä yhteisen edun mukaisten aiheiden parissa ja luovat kukoistavan suurteholaskentaekosysteemin, joka mahdollistaa vuorovaikutuksen Euroopan ja kansallisten tasojen välillä”.

Bastian Koller, EuroCC-hankkeen koordinaattori

Aiemmat eurooppalaiset aloitteet on perustettu kannustamaan suurteholaskennan ja siihen liittyvien teknologioiden käyttöönotossa. Monissa aloitteissa on kuitenkin priorisoitu jotakin kansallista painopistettä, mistä seuraa asiantuntemuksen vaihtelua eri maissa. ”Euroopan maiden osaamisen tulisi olla keskenään verrannollisella tasolla, jotta voimme kunnolla kehittää maailmanlaajuisesti kilpailukykyisen eurooppalaisen suurteholaskennan osaamista – jolla on vahva vaikutus yhteiskuntaan, teollisuuteen ja tieteelliseen tutkimukseen”, sanoo Bastian Koller, EU:n rahoittaman EuroCC-hankkeen projektikoordinaattori. EuroCC on perustanut 33 kansallista osaamiskeskusta (NCC), ja EuroHPC tuo ensimmäistä kertaa yhteen näin monta maata voimien yhdistämiseksi. Jokaista NCC-keskusta tukee keskuksen jäsenmaa, ja kustannukset jaetaan 50-prosenttisesti. Keskusten toiminta perustuu konsolidoinnin, integroinnin ja vaihdon tavoitteisiin. Kukin maa määrittää ensin tarjolla olevan osaamisensa, ja sitten kansallisen osaamisen portfolioita hyödynnetään synergiaetujen saavuttamiseksi. Euroopan tasolla toimia koordinoidaan CASTIEL-sisarhankkeella, jolla pyritään varmistamaan hyödyt koko verkostolle. NCC-verkosto tekee yhteistyötä myös ulkoisten elinten, esimerkiksi osaamiskeskusten sekä https://www.etp4hpc.eu/ (ETP4HPC)- ja PRACE-hankkeiden kanssa. Osa maista on jo hyötynyt suurteholaskentaan tehdyistä huomattavista kansallisista investoinneista, ja yksi EuroCC:n suurimmista haasteista onkin ollut osaamistasojen standardointi koko verkostossa. Vastauksena tähän on perustettu CASTIELin rahoittama kansallisten osaamiskeskusten twinning- ja mentorointiohjelma, jolla pyritään jakamaan tietoja ja taitoja. Kollerin mukaan kuitenkin ”eroavaisuudet itse asiassa auttavat, sillä ne korostavat erityisiä alueita, joilla yhteistyöstä on hyötyä, sekä ohjaavat verkoston yhteistä suuntaa ja visiota.” Eroavaisuuksista on myös kummunnut joukko erilaisia hyväksi havaittuja ratkaisuja verkostossa vastaan tuleviin ongelmiin. EuroCC on tällä hetkellä keskittynyt tarjoamaan koulutusta, jatkamaan yhteistyötä teollisuuden kanssa, kartoittamaan asiantuntemusta ja huolehtimaan viestinnästä. Tärkeä osa työtä on myös tutustuminen uusiin aiheisiin, esimerkiksi kvanttilaskentaan ja tekoälyyn (AI), jotta voidaan määrittää tärkeimpiä tulevia kansallisten osaamiskeskusten painopistealoja. ”Kansalliset osaamiskeskukset tekevät yhteistyötä yleisesti kiinnostavien aiheiden parissa ja luovat kukoistavan suurteholaskentaekosysteemin, joka mahdollistaa kaikkia osapuolia hyödyttävän vuorovaikutuksen Euroopan ja kansallisten tasojen välillä”, Koller toteaa.

Keywords

EuroCC, HPC, suurteholaskenta, supertietokone, teknologiat, digitaalinen suvereniteetti, kvanttilaskenta, innovaatio, vihreä IT, energiatehokas, taidot, pk-yritykset