European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Championing A Multi-Sectoral Education and Learning Experience to Open New Pathways for Doctoral Students

Article Category

Article available in the following languages:

Een nieuw model voor promotieonderzoek

Nieuw ontwikkelde interdisciplinaire, intersectorale en internationale modules zullen gepromoveerden helpen hun baankansen, zowel binnen als buiten de academische wereld, te vergroten.

Society icon Society

Functies die veel kennis en vaardigheden vereisen, bijvoorbeeld op het gebied van gegevensanalyse en mens-computerinteractie, zijn in opkomst vanwege technologische vooruitgang, mondialisering en andere factoren. Dit leidt tot veranderingen in de sectorale structuur en vergroot de maatschappelijke vraag naar nieuwe typen vaardigheden. Het hoger onderwijs ontwikkelt zich echter niet in hetzelfde tempo en dit zorgt ervoor dat een tekort is ontstaan aan nieuwe vaardighedensets die nodig zijn om in maatschappelijke en professionele behoeften te voorzien. Het door de EU gefinancierde project CHAMELEONS houdt zich met dit vraagstuk bezig. “We wilden nieuwe en innovatieve onderwijsinterventies ontwikkelen om de door het hoger onderwijs geboden leerervaring te verbeteren. Het doel was gepromoveerden flexibeler, ondernemender en beter inzetbaar te maken op het gebied van digitale gezondheidszorg — klaar voor de uitdagingen van de toekomst”, legt projectcoördinator Tara Cusack uit.

Ontwikkeling van een geavanceerde toolkit

In het kader van het project werd een systematische beoordeling uitgevoerd en werden twee enquêtes gehouden: een onder promovendi en een onder faculteiten die promotietrajecten ontwikkelen. Hierdoor kon worden vastgesteld wat de kloof is tussen wat op dit moment voor gepromoveerden beschikbaar is op het gebied van interdisciplinair, intersectoraal en internationaal onderwijs en wat zij werkelijk nodig hebben. “Uit de systematische beoordeling bleek dat studenten twee duidelijke behoeften hebben: het ontwikkelen van transversale vaardigheden zoals communicatie, leiderschap, teamwerk, planning, organisatie, management en probleemoplossing, en het opzetten van formele en informele netwerken”, schetst Cusack. De resultaten van de beoordeling en de enquêtes vormden de onderbouwing van de geavanceerde toolkit die een veelheid aan nuttige hulpmiddelen biedt voor promovendi en gepromoveerden. “De toolkit is voor iedereen beschikbaar via de CHAMELEONS-website (wanneer je je aanmeldt met een Gmail-account) en biedt waardevolle hulpmiddelen die studenten meteen kunnen gebruiken”, vertelt Cusack.

De vaardigheden van gepromoveerden verbreden

De resultaten van de systematische beoordeling en enquêtes vormden ook de basis voor een reeks workshops volgens de wereldcafé-methode: een participatieve methode voor het verzamelen van kwalitatieve gegevens. “Via de workshops werden, in samenwerking met verschillende belanghebbenden, drie interdisciplinaire, intersectorale en internationale modules ontworpen”, vertelt Cusack. De drie modules zijn: Module 1: Relaties smeden — het opbouwen en onderhouden van je promotienetwerk; Module 2: Projectmanagement — op koers blijven en vooruitkijken; en Module 3: Aan het begin van je loopbaan — je loopbaan toekomstbestendig maken en een baan vinden. De modules leveren elk vijf studiepunten op onder het Europees systeem voor het overdragen en verzamelen van studiepunten. De modules werden gevolgd door 15 studenten, afkomstig van de vijf deelnemende universiteiten. Alle studenten deden promotieonderzoek dat enigszins verbonden was met digitale gezondheidszorg. “Uit de feedback op de modules bleek dat er een duidelijke behoefte bestaat aan modules en cursussen die zich specifiek richten op het ontwikkelen van transversale vaardigheden en netwerkmogelijkheden”, aldus Cusack. De workshops leverden vier leerresultaten op. “Na afronding van de modules beschikken de studenten over netwerk- en communicatieve vaardigheden, weten zij hoe je een ethische onderzoeksopzet ontwikkelt waarin de gebruiker centraal staat, kunnen zij hun onderzoekscapaciteiten en -vaardigheden ‘verkopen’ en hebben ze een beter inzicht in zichzelf en anderen”, licht Cusack toe.

De maatschappij op productieve wijze dienen

Het project heeft geleid tot een nieuw model voor promotieonderzoek. Dit kan de baankansen vergroten voor gepromoveerden die een loopbaan nastreven binnen de academische wereld of daarbuiten, waar zij de maatschappij kunnen dienen. CHAMELEONS voorziet ook in een model dat kan worden toegepast in andere Europese opleidingsprogramma’s. “Als onderdeel van de derde module hebben de studenten bordspelen ontworpen die de ‘hoogtepunten’ en ‘dieptepunten’ van het promotietraject illustreren. Van deze spellen zijn inmiddels prototypen gemaakt”, besluit Cusack.

Keywords

CHAMELEONS, promotie, vaardigheden, promotietraject, interdisciplinair, intersectoraal, internationaal, de academische wereld, baankansen, gepromoveerd

Discover other articles in the same domain of application