European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Transport Innovation Gender Observatory

Article Category

Article available in the following languages:

Să deschidem calea unei mobilități inteligente sensibile la gen și diversitate

Cercetătorii abordează conceptul de mobilitate inteligentă subliniind necesitatea includerii egalității și diversității în dezvoltarea acestuia.

Transport and Mobility icon Transport and Mobility
Society icon Society

În sectorul transporturilor din UE, femeile sunt o minoritate, reprezentând aproximativ 22 % din forța de muncă. Este un domeniu în care femeile se confruntă cu riscuri și inconveniente mai mari decât bărbații, deoarece nu au acces egal, printre altele, la resurse, educație și oportunități de angajare. În lipsa unor eforturi susținute, viitoarele sisteme de transport nu vor reuși să satisfacă nevoile multor utilizatori potențiali, inclusiv ale femeilor, ale persoanelor cu handicap, ale persoanelor cu salarii mai mici, ale copiilor, ale persoanelor în vârstă și ale persoanelor din grupurile etice, și vor accentua inegalitățile structurale. În acest context, proiectul TInnGO, finanțat de UE, și-a propus să dezvolte servicii de mobilitate și soluții inteligente sensibile la gen și diversitate, pentru un transport european durabil. „Scopul nostru a fost să prezentăm genul și diversitatea în transportul inteligent ca fiind un factor important pentru metropole și să oferim instrumente și metode care ar putea fi utilizate de operatori, angajatori, proiectanți, planificatori și factori de decizie politică pentru a crește sensibilitatea la gen și diversitate în proiectare și în luarea deciziilor”, explică Andree Woodcock, cercetător-șef și profesor la Universitatea Coventry.

Să aducem schimbări în sectorul transporturilor

Este necesară o schimbare de paradigmă pentru ca transportul, cercetarea și inovarea să devină mai integrate și mai sensibile la factorii societali, economici și culturali. „În ceea ce privește crearea premiselor pentru această schimbare de paradigmă, printre TInnGO rezultate se numără informări privind politicile, orientări, planuri de acțiune privind genul și diversitatea, materiale de formare și carta mobilității inteligente din perspectiva genului. Acestea sunt însoțite de o cercetare în materie de acțiuni a celor 10 centre naționale, care oferă o modalitate de a contracara lipsa de diversitate și abordările cantitative predominante pentru înțelegerea mobilității”, subliniază Woodcock. Douăzeci de organizații, inclusiv șapte instituții de învățământ superior și instituții de cercetare, patru municipalități și nouă consultanți în domeniul transporturilor, din 13 țări, au înființat cele 10 centre naționale situate în Franța, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit, țările baltice și Scandinavia. „Centrele au adunat date privind mobilitatea de gen, au generat analize intersecționale, au elaborat planuri de acțiune în materie de gen și diversitate, au dezvoltat bune practici și studii de caz, au conceput materiale și instrumente de formare, au creat în comun soluții și au sporit gradul de conștientizare cu privire la mobilitatea inteligentă sensibilă la gen prin publicarea de articole, printre alte activități”, subliniază Woodcock.

Observatorul global pentru mobilitate inteligentă

Însă, principalul rezultat al proiectului este dezvoltarea unui observator în domeniul transporturilor europene, care este alimentat de cele 10 centre. „Observatorul este continuat și actualizat de către Universitatea Coventry și conține recenzii, linkuri către articole și resurse, precum și materiale educaționale și de formare din cadrul proiectului”, menționează Woodcock. Acesta mai include o serie de instrumente, cum ar fi registrul de date deschise, un registru global pentru colecții de date referitoare la gen în sectorul transporturilor. „Folosind registrul de date deschise, am făcut schimb de date și am invitat și alte persoane să contribuie cu date defalcate pe sexe în scopul creării unei baze pentru cercetări, politici și practici viitoare”, adaugă Woodcock.

Continuarea activității

„Aplicând dimensiunea genului și a diversității, exprimate prin variabile precum vârsta, clasa socială, etnia și handicapul, în domeniul transporturilor, TInnGO a oferit o invitație și o serie de metode și instrumente pentru a privi cu alți ochi planificarea și politicile în materie de mobilitate, precum și cercetarea în acest domeniu”, relatează Woodcock. Unii dintre partenerii de proiect continuă și acum eforturile conceptuale și metodologice pentru a aduce schimbări în municipalitățile lor, studiile de proiectare și planificarea urbană în contextul proiectului Laborator viu de inovare prin gen. Această acțiune de cercetare și inovare se concentrează pe inovare și antreprenoriat inteligent din perspectiva de gen și pe metodologiile laboratoarelor vii. „De asemenea, a fost publicată o carte Gender Smart Mobility, o versiune revizuită și extinsă a foii de parcurs TInnGO”, conchide Woodcock.

Keywords

TInnGO, transport, mobilitate inteligentă, gen și diversitate, sectorul transporturilor, servicii de mobilitate și soluții inteligente, date privind mobilitatea de gen, planificarea mobilității

Discover other articles in the same domain of application