Skip to main content
European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS
CORDIS Web 30th anniversary CORDIS Web 30th anniversary

New approaches for community-driven sustainable mobility innovations at neighbourhood and urban district level

Article Category

Article available in the following languages:

Sprijinirea cetățenilor în efortul lor de a-și îmbunătăți orașele

Multe zone urbane și periurbane din orașele UE se confruntă cu provocări comune în materie de mobilitate. Adoptând o abordare orientată spre oameni, proiectul CIVITAS „Cities-4-People” încearcă să îmbunătățească transportul și să sporească sustenabilitatea urbană.

Transport and Mobility icon Transport and Mobility

Navetiștii se confruntă, de obicei, cu diverse probleme legate de accesibilitate, de accesul la informații în timp real și de infrastructură. Aceste probleme trebuie abordate pentru a îmbunătăți experiența mobilității în Europa și pentru a face din orașe un loc în care oamenii să trăiască mai bine.

Includerea cetățenilor în proiectarea mobilității urbane

Proiectul CIVITAS „Cities-4-People”, finanțat de UE prin programul Orizont 2020, este o inițiativă CIVITAS care și-a propus să facă transportul mai durabil, mai orientat către oameni și mai accesibil. Prin utilizarea de soluții de mobilitate bazate pe cerere și concepute la nivel local, proiectul a contribuit la planificarea urbană participativă și durabilă. Având ca scop punerea în aplicare a unor soluții de mobilitate dezvoltate de oameni pentru oameni, proiectul CIVITAS „Cities-4-People” a apelat la practici participative de inovare socială și guvernanță la nivel de cartier. Proiectul s-a bazat pe trei piloni principali: participarea cetățenilor, responsabilizarea comunității și planificarea urbană durabilă. „Proiectul nostru a permis comunităților locale să se implice și să interacționeze pentru a-și schimba orașul în bine”, explică coordonatoarea proiectului, Isabel Froes, de la Copenhagen Business School. Partenerii au înființat comunități cetățenești de mobilitate în cinci zone din Europa (Budapesta, Hamburg, Istanbul, Oxfordshire și Trikala) și au pus în aplicare cinci programe-pilot. Echipa CIVITAS „Cities-4-People” a testat eficacitatea prototipurilor și a soluțiilor-pilot inovatoare și inteligente de mobilitate care abordează probleme urgente și reale ale mobilității urbane.

Îmbunătățirea rețelei de mobilitate în orașele europene

Cetățenii din Budapesta și-au unit forțele pentru a transforma planul de mobilitate al orașului, concentrându-se pe aducerea oamenilor mai aproape de malul Dunării. Această inițiativă a fost realizată în colaborare cu furnizorii de mobilitate și a presupus proiectarea unui nod central de transport ocupat, care să includă mașini electrice, scutere electrice și biciclete. Utilizarea acestor mijloace de transport ecologice și durabile le-a permis cetățenilor să ajungă la destinație la timp și la costuri mai mici decât dacă ar fi folosit mașina personală. Până în prezent, peste 30.000 de utilizatori au beneficiat de acest serviciu. Municipalitatea Üsküdar din Istanbul este o regiune dens populată, iar mobilitatea este complicată, în special pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, copiii și persoanele cu handicap. Prin proiectul CIVITAS „Cities-4-People” s-au instalat puncte de odihnă, cum ar fi bănci, și s-a îmbunătățit starea pavajului pentru cetățenii cu deficiențe de vedere. În plus, refacerea pavajului și a iluminatului din Parcul Salih Solman a avut ca scop transformarea acestuia în „grădina tuturor”. Se așteaptă ca astfel de practici să se extindă și la alte zone verzi din oraș. Pentru a rezolva problema congestionării traficului din zona Oxfordshire, proiectul CIVITAS „Cities-4-People” a implementat servicii de transport la cerere. Printre acestea se numără un serviciu de cumpărături și un serviciu de transport pentru transferul oamenilor din satele de la periferie la centrul comercial Barton.

Îmbunătățirea infrastructurii orașelor europene

În Altona, o comunitate urbană din Hamburg, extinderea infrastructurii pentru biciclete a fost soluția preferată de majoritatea cetățenilor. În urma sugestiilor primite de la părțile interesate locale, în oraș au fost instalate suporturi pentru biciclete, inclusiv suporturi pentru biciclete de marfă pe drumurile folosite de bicicliști. În Altona, au fost marcate locurile rezervate pentru suporturile de biciclete cargo. Cetățenii din Trikala și-au exprimat dorința de a avea acces la o varietate de activități în centrul orașului, unde sunt prezente toate serviciile. Pentru a satisface această dorință, prin proiectul CIVITAS „Cities-4-People” au fost instalate dulapuri de depozitare la punctul central de informare, astfel încât oamenii să-și poată lăsa bagajele grele acolo. Pe lângă pietonalizarea străzilor din jurul pieței principale, se așteaptă ca această soluție să reducă traficul în centru și să faciliteze mersul cu bicicleta și pe jos. De asemenea, Trikala a pus la dispoziția cetățenilor cu mobilitate redusă scutere electrice, astfel încât aceștia să se poată deplasa în centrul orașului.

Lecții învățate

Pe lângă soluțiile permanente implementate în cadrul proiectului CIVITAS „Cities-4-People”, proiectul a subliniat importanța cetățenilor în procesul de creare în comun, în special atunci când vine vorba de mobilitatea în cartier. Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la acest aspect, partenerii proiectului au colaborat cu alte proiecte (Metamorphosis, SUNRISE și Looper), în vederea realizării broșurii „Big Messages”, menite să încurajeze participarea cetățenilor la planificarea urbană a cartierului lor.

Keywords

CIVITAS Cities-4-People, mobilitate, cetățeni, orașe, transport, infrastructură, creare în comun, planificare urbană

Discover other articles in the same domain of application