European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Improve performance of organic agriculture by boosting organic seed and plant breeding efforts across Europe

Article Category

Article available in the following languages:

Forandringens frø: en systembaseret tilgang til planteforædling

Projektet LIVESEED undersøger, hvordan afgrødeavlere og udsædsproducenter kan kombinere bedste praksis fra hele branchen for at øge tilgængeligheden og kvaliteten af økologisk udsæd. Resultaterne vil hjælpe med at opfylde EU’s ambitiøse mål for økologisk landbrug.

Food and Natural Resources icon Food and Natural Resources

Europa-Kommissionen har i sin fra jord til bord-strategi sat et mål om, at mindst 25 % af EU’s landbrugsjord skal være økologisk jordbrug senest i 2030. Dette er et vigtigt punkt i den europæiske grønne pagt. At nå dette mål vil kræve udvikling og udbredelse af nye økologiske forædlede sorter, og det EU-finansierede projekt LIVESEED (Improve performance of organic agriculture by boosting organic seed and plant breeding efforts across Europe) har til formål at støtte dette ved at tage fat på problemet med tilgængeligheden og kvaliteten af økologisk udsæd fra en række forskellige vinkler, lige fra markedsaspekter til regulering. Projektet blev søsat i 2017 og samlede 48 organisationer fra 18 europæiske lande, herunder planteforskere, afgrødeavlere, udsædsproducenter, økologiske sammenslutninger og forhandlere.

Nye tilgange

En af de involverede forskere er Edwin Nuijten, som er planteforsker ved De Beersche Hoeve i Nederlandene. Han stod i spidsen for en del af arbejdsplanen, der fokuserede på, hvordan forskellige tilgange til forædling kan støtte og styrke hinanden. »Forædling handler ikke kun om at producere den bedste plante til den bedste mark, det er også en proces, hvor vi skal tage højde for de sociale aspekter,« siger han. Målet med LIVESEED var at kombinere de bedste elementer ved forskellige tilgange til forædling. Konsortiet identificerede fire specifikke tilgange, som kaldes økosystembaserede, lokalsamfundsbaserede, trækbaserede og erhvervsbaserede. Økosystembaserede tilgange undersøger, hvordan en afgrøde interagerer med og kan bidrage til sit omgivende miljø. Lokalsamfundsbaserede tilgange har et stærkt bånd mellem forædleren og afgrødeavlerne og søger at maksimere deres samfundsværdi. Trækbaserede tilgange forfølger mere overordnede samfundsmål ved at forbedre specifikke træk, for eksempel et øget indhold af essentielle vitaminer i afgrøder, mens erhvervsbaserede tilgange søger at maksimere fortjenesten og minimere omkostningerne. »De er alle sammen drevet af værdier, men deres værdier er forskellige,« tilføjer Edwin Nuijten. »Vi siger ikke, at nogle værdier er bedre end andre, men vi spørger, hvordan vi kan forbinde dem, så de styrker hinanden og øger den økologiske og sociale robusthed.«

Vidensplatform

Konsortiet indsamlede oplysninger om forædlingsteknikker og udgav en række forskningspapirer. Flere end 800 økologiske landmænd blev hørt om forskellige aspekter vedrørende planteforædling og udsædsmarkeder, og LIVESEED bidrog til udvidelsen af platformen Organic Farm Knowledge med et dedikeret afsnit om disse temaer. Projektet LIVESEED udarbejdede desuden en relædatabase på EU-plan, som giver udsædsleverandører mulighed for at indtaste tilbud i andre nationale databaser ud fra en enkelt post. Teamet arbejder nu på at gennemføre resultaterne og er i gang med at udarbejde udkast til retningslinjer for gennemførelsen af en kombineret forædlingstilgang. Det haster, da udvikling af nye afgrødevarianter er en langsom proces, og forædlerne skal handle nu for at forberede sig på landbrugets udfordringer i fremtiden, som for eksempel strengere begrænsninger for brug af pesticider og et klima i forandring. Edwin Nuijten bemærker, at landbrugere og forbrugere desuden trues af forstyrrelser på markedet for forædling og udsæd. »Når man ser på konventionel forædling, dominerer to eller tre virksomheder markedet for hver frugt og grøntsag. Hvis en af virksomhederne lukker ned for sit forædlingsprogram, vil landbrugerne være helt afhængige af den anden. Selv for konventionelt landbrug er situationen uholdbar,« forklarer han. »Økologisk udsæd og planteforædling kan give lejlighed til at tænke på mere bæredygtige forædlingstilgange. Vi skal udvikle mange flere nye alternativer, så denne ressource er nyttig for alle landbrugere,« siger Edwin Nuijten. »Man hører tit, at økologisk mad er for dyr, men man kan også sige, at konventionel mad er for billig – hvis man tager de skjulte omkostninger med i regnestykket, ser billedet noget anderledes ud.«

Keywords

LIVESEED, økologisk, udsæd, landbrugsviden, platform, forædlede sorter, forædling, afgrøde, forhandler, tilgang, værdier, bæredygtig

Discover other articles in the same domain of application