Skip to main content
European Commission logo print header

ENHANCEMENT OF BLACKSEA INNOVATION CAPACITY

Article Category

Article available in the following languages:

Impulsionarea IMM-urilor inovatoare din regiunea Mării Negre

Proiectul B-SEENOVA a ajutat IMM-urile cu cel mai mare potențial inovator din regiunea Mării Negre să se dezvolte. IMM-urile vizate au acum o capacitate sporită de management al inovațiilor și sunt mai bine pregătite pentru a participa la apelurile din cadrul Orizont 2020.

Society icon Society

„Cercetarea și inovarea sunt vitale pentru ca Marea Neagră să devină sănătoasă și durabilă până în 2030”, a afirmat anul trecut Carlos Moedas, fost comisar pentru cercetare, știință și inovare. Partea pozitivă este că regiunea Mării Negre beneficiază deja de un număr mare de IMM-uri axate pe inovare. Acestora le lipsește însă un ingredient-cheie: măsurile de promovarea a inovării între propriile ziduri, pentru a genera beneficii. „Aproape niciun IMM din regiune nu are ceea ce numim «sistem de management al inovării». Rezultă astfel numeroase dificultăți în etapa de concept și în procesul de dezvoltare a inovațiilor, iar acestea, la rândul lor, duc la moartea timpurie a proiectului sau a ideii” explică Cagri Isitan, expert în capacități de management al inovării pentru proiectul B-SEENOVA (Enhancement of Black Sea Innovation Capacity). B-SEENOVA a fost inițiat cu un singur scop: de a spori capacitatea de management a IMM-urilor. În acest scop, echipa a ales 35 de IMM-uri cu cel mai mare potențial de creștere și de internaționalizare, după un audit prealabil. Aceste IMM-uri activează în diferite sectoare, de la dispozitive medicale la textile, pompe de apă și fabricarea de ascensoare. S-au întocmit planuri de acțiune adaptate pentru aceste IMM-uri, inclusiv mapări ale procesului de inovare de la idee la rezultat, precum și strategii de leadership, de management și de cooperare. Planurile de acțiune oferă o analiză aprofundată a managementului inovării din aceste companii, investigând posibilele lacune dintre capacitățile de inovare și obiectivele de inovare.

De la planificare la acțiune

După etapa de planificare, restul muncii a constat în sprijinirea IMM-urilor să pună în aplicare planurile de acțiune și informarea detaliată a acestora cu privire la Instrumentul pentru IMM-uri din cadrul Orizont 2020. „B-SEENOVA le-a sporit nivelul de conștientizare și le-a încurajat să pregătească propuneri vizând Instrumentul pentru IMM-uri”, precizează Isitan. În urma acestui proces, majoritatea IMM-urilor selectate au demonstrat că sunt capabile acum să se autoevalueze în ceea ce privește propria capacitate de management al inovării. De asemenea, acestea au realizat îmbunătățiri substanțiale pe baza sugestiilor formulate de către experții B-SEENOVA. „Un exemplu concret este un IMM care derula activități de inovare și dezvoltase un sistem de management pentru propriile procese interne. Problema era că sistemul său de management al inovării viza numai managementul companiei și al departamentului de cercetare și dezvoltare al acesteia”, adaugă Isitan. „Nu erau incluse și alte departamente. Cu sprijinul nostru, compania a reușit să vadă imaginea de ansamblu. S-a mărit anvergura sistemului de management al inovării pe care îl avea compania, extinzându-l la toate departamentele.” În ansamblu, echipa de proiect a constatat îmbunătățiri în procesele de afaceri ale firmelor, care, la rândul lor, pot genera o reducere a costurilor de producție și a prețului produselor sau serviciilor. „Unul dintre impacturile directe ale acțiunii este intensificarea semnificativă a creșterii și a profitabilității IMM-urilor care beneficiază de aceste servicii. Dar studiile/proiectele de inovare sunt pe termen lung, deci este foarte dificilă observarea impacturilor în timpul ciclului de viață al proiectului. Important este că au înțeles unele lucruri pe care le pot face pentru a-și mări capacitatea actuală de inovare, cu ajutorul planurilor de acțiune adaptate, printre altele”, afirmă Isitan. Toate serviciile B-SEENOVA au fost complet integrate cu cele oferite de consorțiul Enterprise Europe Network în cadrul programului de lucru COSME 2019. Deși proiectul s-a încheiat, IMM-urile situate în regiunea Mării Negre vor continua să beneficieze de serviciile COSME legate de internaționalizare și de îmbunătățirea capacității de inovare.

Keywords

B-SEENOVA, Marea Neagră, IMM-uri, inovare, Orizont 2020, managementul inovării

Discover other articles in the same domain of application