European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Doing It Together science (DITOs)

Article Category

Article available in the following languages:

Știința comunitară urcă pe „scara rulantă” a implicării publicului

De prea multe ori, programele de comunicare publică în domeniul științelor au un caracter didactic. Pentru a contribui la generarea unui angajament real, proiectul DITOs, finanțat de UE, a lansat discuții bidirecționale pentru a inspira publicul și a influența politicile.

Society icon Society

Comunicarea științifică tradițională exclude adesea oportunitățile de exprimare a opiniilor publicului larg, creând în același timp bariere în calea implicării în științe într-un mod care să fie semnificativ pentru acesta. „Doing-Science-Together creează potențialul unei comunicări cu adevărat bidirecționale între știință și societate”, spune Muki Haklay de la proiectul DITOs (Doing It Together science). Pentru a implica publicul, proiectul a organizat 829 de evenimente publice pe parcursul a trei ani, obținând peste o jumătate de milion de interacțiuni față în față și alte 3 300 000 online. Activitățile au fost structurate în jurul a două teme: bioproiectarea și durabilitatea mediului. DITOs a fost ghidat de modelul de angajare de tip scară rulantă. Acest concept susține că angajamentul oamenilor față de știință poate crește sau scădea în timp, în funcție de etapa din viață, resursele, capacitățile, cunoștințele și interesele lor.

Bazarea pe activități

Modelul DITOs a avut șapte niveluri de implicare, de la consumul pasiv de cunoștințe, de exemplu prin intermediul televiziunii, până la o participare mai activă, cum ar fi înscrierea în proiecte științifice cetățenești. „Am vrut să identificăm oportunitățile de a muta persoanele în sus sau în jos la un nivel care să corespundă circumstanțelor lor. Pornind de la nivelul unde se află oamenii, și nu trăgându-i spre nivelul unde se află știința, se oferă un angajament semnificativ și pe tot parcursul vieții cu știința”, explică gazda proiectului, Haklay de la University College London (UCL). Partenerii de proiect au folosit atât rețelele existente, cât și activitățile de sensibilizare pentru a intra în contact cu membrii publicului, folosind o gamă largă de tactici, de la social media la apariții la muzee sau festivaluri. De asemenea, proiectul DITOs a oferit sprijin pentru acei parteneri cu puțină experiență anterioară în domeniul științelor cetățenești, de exemplu prin integrarea oportunităților interactive pentru public în cadrul evenimentelor planificate, cum ar fi expozițiile. „Am adaptat activitățile științifice în funcție de partener, concepându-le astfel încât să ajungă la oameni și în locuri care de obicei nu sunt atinse de eforturile tradiționale de implicare”, remarcă Haklay. Poate că cel mai literal exemplu a fost Science Bus (autobuzul științific), coordonat de organizația caritabilă olandeză Waag. Membrii comunității de comunicare științifică au fost recrutați pentru a conduce autobuzul prin Europa, făcând 17 opriri în centre comunitare, orașe mici, festivaluri publice și muzee. Atelierele participative organizate în aceste locații au oferit nouă activități, inclusiv experimente de producție a iaurtului (pentru a învăța despre bacterii) și a unei creme de protecție solară (pentru a studia proprietățile razelor solare). Instrucțiunile au fost disponibile în mai multe limbi, iar experiențele au fost împărtășite pe rețelele de socializare. Un alt succes a fost BioBlitz, parte a City Nature Challenge, unde oamenii s-au adunat în anumite locații și au folosit aplicația iNaturalist pentru a colecta date despre biodiversitate. Rețeaua BioBlitz la nivel european a fost creată pentru a împărtăși aceste experiențe.

O schimbare majoră

Una dintre moștenirile concrete ale DITOs este extinderea Asociației Europene pentru Științele Cetățenești (ECSA), care își continuă activitatea, în special în ceea ce privește dezvoltarea platformei EU-Citizen.Science. „ECSA este acum organizația la care apelează proiectele științifice cetățenești, care se alătură deseori asociației pentru a-și extinde aria de acoperire”, notează Haklay. Activ în domeniul politic, ECSA a participat la discuțiile privind științele cetățenești, ca parte a agendei Comisiei Europene privind știința deschisă. În Regatul Unit, DITOs a contribuit la strategiile de participare publică și de finanțare ale finanțatorului național al științei, UKRI. În Italia, a contribuit la înființarea unei rețele de cercetători și practicieni în domeniul științelor cetățenești, care influențează în prezent politica națională în domeniul științei. Rezultatele proiectului au fost deja publicate pe scară largă, iar o serie de note de politică și orientări rezultate din proiect sunt disponibile online.

Keywords

DITOs, implicare, științe cetățenești, societate, biodiversitate, politică

Discover other articles in the same domain of application