Skip to main content

Nutrient Management and Nutrient Recovery Thematic Network

Article Category

Article available in the folowing languages:

Ingyenes és könnyű hozzáférés az új biotrágya-technológiákkal és termékekkel kapcsolatos információkhoz

A mezőgazdasági termelőknek támogatásra lesz szükségük a fenntarthatatlan műtrágyák 2022 utáni helyettesítéséről szóló új uniós termésnövelő anyagokról szóló rendeletnek való megfelelésben. A NUTRIMAN projekt egy online mezőgazdasági termelői felület biztosításával nyújt segítséget, olyan új technológiákat és megoldásokat bemutatva, amelyek megkönnyítik a vegyi úton feldolgozott ásványi eredetű műtrágyákról való átállást a biztonságos biotrágyákra, mindezt pedig alacsonyabb költségek mellett.

Food and Natural Resources

Európa mezőgazdasági földterületeinek többségét vegyi úton feldolgozott nitrogén és foszfor felhasználásával trágyázzák. A probléma viszont az, hogy ezen anyagok használata következtében az algák gyorsabb ütemben növekednek, mint ahogyan azt az ökoszisztémák kezelni tudnák, szennyezik a vizeket, üvegházhatást okozó gázokat bocsátanak ki, nem megújuló erőforrásokból állítják őket elő, valamint fosszilis energia felhasználásával és vízigényes folyamatokkal hozzák létre őket. Az ásványi foszfor – amely mérgező kadmiumot és uránt tartalmazó foszfátércből származik – szintén szerepel az EU rendkívül jelentős, kritikus fontosságú nyersanyagok listáján (lásd: COM 2020/474), és ellátási hiány fenyeget vele kapcsolatban. Szinte kizárólagosan importálják és nagyon alacsony az újrafeldolgozási aránya, ha van egyáltalán. A következtetés egyértelmű. Az agrárvállalkozások életben tartása, az élelmiszer-biztonság javítása, a talajminőség folyamatos biztosítása és a környezetünk megőrzése érdekében a mezőgazdasági termelőknek át kell állniuk a bioalapú műtrágyákra. Ugyanakkor számos akadály áll előttünk. A magas koncentrációjú és tömény biotrágya rendelkezésre állása korlátozott, ezenfelül pedig egy új uniós rendelet is hatályba lép 2022 júliusában, amely jelentős mértékben csökkenti majd a műtrágyákban (a bioalapúakban is) megengedett kadmium mennyiségét. Eközben a mezőgazdasági termelők bioalapú műtrágyákkal kapcsolatos tudása és a beléjük vetett bizalma még mindig alacsony. „Nagyobb bizalomra és tudásra van szükségünk a teljes értékláncon átívelően. A mezőgazdasági termelőknek meg kell érteniük a bioalapú műtrágyák valódi előnyeit, valamint a gyakorlati felhasználásuk módját a gazdálkodási folyamataikban,” nyilatkozta Edward Someus, a 3R-BioPhosphate Ltd. újrafeldolgozásért és értéknövelő újrahasznosításért felelős mérnöke. Az alapkutatási programok egyelőre nem tudták sikeresen felkelteni a mezőgazdasági termelők figyelmét. A mezőgazdasági termelőket jobban érdeklik az olyan, gyakorlatba ültethető, valós szántóföldi körülmények között igazolt és bizonyított újítások, amelyek versenyképes teljesítményt biztosítanak.

Webes platform minden mezőgazdasági termelő számára

Itt jön be a képbe a NUTRIMAN (Nutrient Management and Nutrient Recovery Thematic Network) projekt. 2018 októbere óta a 3R-BioPhosphate és az értéklánc más szereplői egy ingyenesen használható webes platform létrehozásán dolgoznak, ahol új, felhasználóközpontú újításokat mutatnak be a mezőgazdasági termelőknek. A platform kifejezetten a nitrogénnel/foszforral kapcsolatos innovatív tápanyag-visszanyerési megoldásokra összpontosít, amelyek kulcsfontosságúak a biztonságos, bioalapú műtrágyákat alkalmazó fenntartható gazdálkodási modellhez. „A platform felsorolja és bemutatja a „használatra kész”, valamint a „piacközeli” új visszanyerési technológiákat és termékeket, miközben a mezőgazdasági termelők legsürgetőbb szükségleteire összpontosít. Az adatbázis folyamatosan bővül, és ez 2031-ig így is marad,” jelentette ki Someus. „Minden olyan innovatív megoldást bemutat, amelyeket nemsokára bevezetnek a piacra, vagy nemrégiben vezettek be.” Az ilyen innovatív megoldások keresése során a csapat meglepődött azon, hogy milyen kis számú új innováció, versenyképes és piacorientált technológia és termék haladja meg a TRL (technológiai készenléti szint) 6. fokát. A csatlakozásra felkért több mint 1 000 projektből/fejlesztésből eddig mindössze 80 jutott el a NUTRIMAN mezőgazdasági termelői felületéig. Someus arra számít, hogy ez a szám 2021 szeptemberéig eléri a 100-at. A NUTRIMAN már hozzájárult az innovatív, visszanyert nitrogénből és foszforból készült műtrágyák nagy mértékű elterjedéséhez. Idetartozik például a nulla kibocsátású pirolízis-technológia (3R: Recycle-Recover-Reuse), amely lehetővé teszi a foszfor visszanyerését az élelmiszer-minőségű állati eredetű csontőrleményből ipari mértékben. „Az így kapott biofoszfát nem tartalmaz semmilyen vegyi vagy szennyező anyagot, ezenkívül pedig a tápanyagsűrűsége a foszfor-pentoxid esetében akár 35 % is lehet, miközben az alacsony költségek mellett is biztonságos és hatékony,” tette hozzá Someus. A nitrogén tekintetében példaként szolgálhat a Poul-AR® technológia, amelynek segítségével ammónium-szulfát/nitrát állítható elő baromfitrágyából. A termékekkel, technológiákkal és bevált módszerekkel kapcsolatos képzési anyagok angol nyelven állnak a mezőgazdasági termelők rendelkezésére. Több mint 40 megoldást már hét másik nyelvre is lefordítottak. A NUTRIMAN partnerei jelenleg több mint 50 workshopot szerveznek Európa-szerte, hogy ott terjesszék az eredményeiket. A projekt csapata azt reméli, hogy a projekt végéig több mint másfél millió mezőgazdasági termelőhöz jutnak el, és még annál is többhöz az elkövetkezendő 10 évben. Miközben folyamatosan frissítik a platform adatbázisát, Someus és kollégái kétségtelenül jelentős támogatást nyújthatnak a mezőgazdasági termelőknek olyan megoldások révén, amelyek jelentős gazdasági, környezetvédelmi, éghajlati és jobb biztonsági hatásokat eredményeznek, legfőképpen pedig összhangban a 2022-től hatályos új, uniós termésnövelő anyagokról szóló rendeletben szereplő intézkedésekkel.

Keywords

NUTRIMAN, biotrágya, fenntartható, gazdálkodás, mezőgazdaság, online platform, biofoszfát, foszfor, nitrogén

Discover other articles in the same domain of application