CORDIS - EU research results
CORDIS

Distributed Network for Odour Sensing, Empowerment and Sustainability

Article Category

Article available in the following languages:

Instrumentele realizate prin crowdsourcing adulmecă locația mirosurilor neplăcute

Combinând tehnologia inteligentă cu tehnicile de monitorizare a mirosurilor și o mulțime de nări, D-NOSES aduce poluarea olfactivă, insuficient reglementată, pe agenda de mediu și pe cea politică.

Society icon Society

Expunerea frecventă la mirosuri, acasă sau la locul de muncă, poate provoca o serie de afecțiuni, inclusiv: dureri de cap, lipsă de concentrare, stres, insomnie și probleme respiratorii. „După zgomot, mirosurile sunt al doilea cel mai reclamat poluant de mediu la nivel mondial. Cu toate acestea, majoritatea tehnicilor de măsurare a mirosurilor nu țin cont în mod adecvat de impactul acestora asupra cetățenilor. Întregul domeniu este insuficient reglementat”, spune coordonatoarea proiectului D-NOSES (Distributed Network for Odour Sensing, Empowerment and Sustainability), Rosa Arias, care a lucrat anterior la Fundația Ibercivis, gazda proiectului, în prezent fondatoare și director executiv al Science for Change. Proiectul de științe cetățenești D-NOSES, sprijinit de UE, a îmbunătățit o aplicație special concepută pentru a obține date geopoziționate în timp real despre mirosuri, completate de experiențele celor afectați. Proiectul și-a testat metodologia în cadrul a 10 proiecte-pilot din opt țări europene, alături de Chile și Uganda, pentru perspective mai largi. Unele dintre rezultatele proiectelor-pilot au fost deja publicate, cum ar fi cele pentru Italia, Grecia și Chile. În Spania, OdourCollect a câștigat recent prestigiosul premiu Prismas (site web în limba spaniolă) pentru activități de popularizare a științei.

Instrumente de cartografiere

Proiectul a urmat abordarea Extreme Citizen Science de la University College London, care acordă prioritate practicilor ascendente, cu o conștientizare a nevoilor locale, pentru a contribui la asigurarea participării cetățenilor și a incluziunii în timpul tuturor fazelor de cercetare. Strategiile de implicare a membrilor publicului au fost adaptate pentru fiecare proiect-pilot, cu cercetări etnografice urmate de activități specifice în muzee și festivaluri, alături de apariții în mass-media locală. După ce au fost implicați, participanții au luat parte la plimbări senzoriale și cursuri de formare în domeniul mirosurilor, împreună cu ateliere de analiză a datelor. În centrul proiectului D-NOSES s-a aflat aplicația OdourCollect, realizată pe baza unei iterații anterioare create de proiectul MYGEOSS și concepută pentru a permite comunităților afectate să cartografieze poluarea olfactivă și să pledeze pentru schimbare. În timpul celor 10 proiecte-pilot, participanții au sugerat îmbunătățiri ale funcționalității aplicației, cum ar fi cartografierea mirosurilor plăcute în plus față de cele neplăcute. Proiectul-pilot emblematic din Barcelona s-a concentrat pe zona Forum din oraș, care a suferit impactul instalațiilor de tratare a deșeurilor și a apelor uzate timp de peste 20 de ani. Utilizatorii au fost instruiți să recunoască diferite mirosuri, inclusiv deșeuri, ape uzate, nămoluri și biogaz, și să le cartografieze. Aceste date au fost apoi legate de operațiunile industriale cu ajutorul analizei istorice a aplicației. Peste 600 de observații au fost raportate pe o perioadă de 12 luni, implicând 86 de participanți. În total, proiectul a adunat peste 10 000 de observații privind mirosurile din întreaga lume, de la peste 1 200 de cetățeni. „Datorită perspectivei de gen a modelului nostru de angajare, 70 % din observații au fost colectate de femei”, adaugă Arias. „Per total, testele noastre pilot au validat metodologia noastră, iar testele pilot din Barcelona și Italia s-au aliniat cu rezultatele studiilor tradiționale privind mirosurile. Nasul se dovedește a fi un senzor foarte eficient!”

Influențarea politicii

Evenimentul D-NOSES, „Revisiting Odour Pollution in Europe” (Reanalizarea poluării olfactive în Europa), găzduit online de europarlamentarul grec Maria Spyraki, a dus la includerea poluării olfactive și a științei cetățenești în Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului”. Echipa speră, de asemenea, că această carte verde va stimula discuțiile despre o politică europeană cuprinzătoare privind mirosurile și va duce la elaborarea unei cărți albe. Un alt rezultat a fost Observatorul internațional al mirosului, o resursă online interactivă în cadrul căreia utilizatorii introduc și consultă date colectate prin crowdsourcing la nivel mondial. Promovarea schimbărilor de politici a fost întreprinsă și la nivel local în timpul proiectelor-pilot, precum și la nivel mai general, prin intermediul unui set de instrumente de promovare, al unor note de informare politică și al foii de parcurs strategice pentru guvernanță. În prezent, echipa își standardizează metodologia în Spania, lucrând, de asemenea, la un model municipal care să orienteze reglementarea privind mirosurile. „Obiectivul nostru este ca datele cetățenilor să fie folosite ca dovezi de către autorități, pentru a determina luarea de măsuri”, conchide Arias. „În mod esențial, metodologia noastră poate fi reprodusă în alte contexte și/sau aplicată la alte probleme socio-ecologice.”

Keywords

D-NOSES, științe cetățenești, miros, poluare, mirosuri, deșeuri, crowdsource, geopoziție

Discover other articles in the same domain of application