Skip to main content
European Commission logo print header

Distributed Network for Odour Sensing, Empowerment and Sustainability

Article Category

Article available in the following languages:

Crowdsourcade verktyg sniffar upp obehagliga odörer

Med en kombination av smart teknik, luktövervakning och en massa näsborrar lyfter D-NOSES upp den oreglerade olägenheten luftföroreningar på miljö- och politikagendan.

Society icon Society

Att hela tiden vara utsatt för dålig lukt, hemma eller på jobbet, kan orsaka en rad sjukdomar, däribland huvudvärk, koncentrationssvårigheter, stress, sömnbrist och luftvägsproblem. ”Efter buller är stank det som det klagas mest på i världen när det gäller miljöföroreningar. Men den mesta tekniken för att mäta lukter tar inte ordentlig hänsyn till hur de påverkar folk. Hela det här området är dåligt reglerat”, säger Rosa Arias, projektledare för D-NOSES (Distributed Network for Odour Sensing, Empowerment and Sustainability). Hon var tidigare på Ibercivis Foundation, och är projektvärd och numera grundare och VD för Science for Change. I det EU-stödda medborgarforskningsprojektet D-NOSES förbättrade man en specialdesignad app för att där genom crowdsourcing kunna samla in geopositionerade luktdata i realtid, utökade med de berördas egna upplevelser. Projektets metodik testades vid tio pilotprojekt i åtta europeiska länder, och dessutom i Chile och Uganda för att få bredare perspektiv. En del av resultaten från pilotprojekten har redan offentliggjorts, t.ex. de från Italien, Grekland och Chile. I Spanien vann OdourCollect nyligen Prismas (webbplats på spanska) prestigefyllda pris för vetenskaplig räckvidd.

Kartläggningsverktyg

Projektet följde den strategi som använts på University College London, Extreme Citizen Science (extrem medborgarforskning), där man prioriterar metoder från gräsrotsnivå, med medvetenhet om lokala behov, för att försäkra sig om allmänhetens deltagande och inkludering under alla forskningsfaser. Strategierna för att engagera allmänheten anpassades för varje pilotprojekt, med etnografisk forskning följd av målinriktade aktiviteter på muséer och festivaler, utöver framträdanden i lokala medier. När deltagarna väl engagerats deltog de i avkänningspromenader och luktträning, plus workshopar med dataanalys. I centrum för D-NOSES stod appen OdourCollect, byggd på en tidigare förlaga som skapats i projektet MYGEOSS och utformad för att lokala grupper ska kunna kartlägga luktföroreningar och förespråka förändring. Under de tio pilotprojekten föreslog deltagarna förbättringar av appens funktion, som att kartlägga inte bara obehagliga lukter utan även angenäma. I det mest framstående pilotprojektet i Barcelona fokuserade man på Forum-området i staden, som fått utstå följdverkningarna från avfalls- och avloppsreningsanläggningar i över 20 år. Användarna tränades i att känna igen olika lukter, däribland sopor, kloak, slam och biogas, och kartlägga dem. Dessa data kopplades sedan till industriell verksamhet med hjälp av appens historiska analys. Under en tolvmånadersperiod med 86 deltagare rapporterades över 600 observationer. Totalt samlades i projektet över 10 000 luktobservationer världen över, från över 1 200 personer. ”Tack vare att vi hade ett genusperspektiv på vår engagemangsmodell var det 70 % av observationerna som gjordes av kvinnor”, tillägger Arias. ”På det hela taget bekräftade pilotprojekten vår metodik, då pilotprojekten i Barcelona och i Italien stämde väl överens med resultaten från traditionella luktstudier. Näsan har visat sig vara en högeffektiv sensor!”

Påverkan på politiken

D-NOSES-evenemanget ”Revisiting Odour Pollution in Europe” (återbesök bland Europas luktföroreningar), som hölls online av den grekiska europaparlamentarikern Maria Spyraki, ledde till att luktföroreningar och medborgarforskning togs med i EU:s åtgärdsplan ”Med sikte på nollförorening av luft, vatten och mark”. Teamet hoppas också att deras grönbok kommer att sätta igång en diskussion om en omfattande luktpolitik för EU och leda till en vitbok. Ett annat resultat är det internationella luktobservatoriet International Odour Observatory, en interaktiv onlineresurs där användarna bidrar med och tar hjälp av data som crowdsourcats globalt. Man började även med opinionsbildning för politiska förändringar lokalt under pilotprojekten, och också mer allmänt med en opinionsbildningsverktygslåda, policydokument och den strategiska färdplanen för samhällsstyrning. Just nu håller teamet på att standardisera sin metodik i Spanien, samtidigt som man också arbetar på en kommunal modell som ska vägleda regleringen av lukter. ”Vårt mål är att data från allmänheten ska användas som bevisning av myndigheterna, för att mana till åtgärder”, avslutar Arias. ”Framför allt kan vår metodik upprepas i andra sammanhang och/eller tillämpas på andra samhälls- och miljöfrågor.”

Keywords

D-NOSES, medborgarforskning, stank, föroreningar, lukt, avfall, crowdsourcing, geopositionering

Discover other articles in the same domain of application