European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Boosting 4 BEST practices for SOIL health in Europe

Article Category

Article available in the following languages:

A mezőgazdasági termelők támogatása földjeik termőképességének fenntartásában

A mezőgazdasági termelők talajaik védelmének és megőrzésének biztosításával talajőrökké válhatnak. Egy EU által támogatott hálózat kemény munkát fektetett abba, hogy a mezőgazdasági termelők könnyedén, anyanyelvükön férhessenek hozzá a talajegészség javításának módjaival és az ehhez fűződő érdekeikkel kapcsolatos gyakorlati információkhoz.

Food and Natural Resources icon Food and Natural Resources

A mezőgazdasági termelők bevétele nagy mértékben függ földjeik állapotától, az intenzív mezőgazdasági rendszerek miatt pedig egyre aggasztóbbá válik a talajegészség helyzete. A talajt érintő egyedi kérdésekkel, illetve ezek megoldásával kapcsolatos információkhoz azonban alig lehet hozzájutni. Az uniós finanszírozású BEST4SOIL (Boosting 4 BEST practices for SOIL health in Europe) projekt e hiányosság áthidalása céljából létrehozott egy, a talajegészséggel kapcsolatos szakértelem megosztását célzó hálózatot. A projekt a talajegészség és -termőképesség fenntartásának, valamint a talajeredetű betegségek, illetve a növények gyökeréből táplálkozó, apró fonálférgek (nematoda) terjedése csökkentésének bevált gyakorlataira összpontosít. „Egy tudósokból álló nemzetközi csapat rengeteg, alkalmazható gyakorlati információt gyűjtött össze. A BEST4SOIL ezt a szaktudást videók, tájékoztatók, adatbázisok és egy döntéstámogató eszköz formájában teszi elérhetővé,” számolt be Harm Brinks, a BEST4SOIL koordinátora és a holland projektgazda, a Delphy, mezőgazdasági és kertészeti tanácsadó szervezet projektvezetője.

Helyes döntéshozatal

A döntéstámogató eszköz egy olyan webes felület, amelyre a mezőgazdasági termelők és tanácsadók információkat vihetnek fel az adott területről, talajról, terménytípusokról, valamint a kórokozók vagy fonálférgek típusáról, majd ezek alapján vizsgálatot indíthatnak. A rendszer e vizsgálat alapján keres az adatbázisaiban és azonosítja a legígéretesebb stratégiákat. „Kockázatelemzési eszközként is használható a jól megalapozott vetésforgó kialakítása, valamint a talajegészség helyreállítását, illetve a problémák megelőzését célzó intézkedések kiválasztása céljából,” tette hozzá Brinks. A vetésforgó a talajeredetű betegségek és károsítók elleni védekezés egyik leghatékonyabb technikája. A termelőknek a hatás maximalizálása céljából körültekintően kell adaptálniuk a rendszert a helyi adottságokhoz. A BEST4SOIL segíthet annak megtervezésében, hogy mely növényeket milyen sorrendben érdemes termeszteni, illetve hogyan lehet a vetésforgót a legcélszerűbb módon kombinálni egyéb gazdálkodási gyakorlatokkal.

Legjobb gyakorlatok

A projekt a talajegészséget fokozó, következő négy kulcsfontosságú gyakorlatra összpontosít: zöldtrágya-növények, komposzt, anaerob talajfertőtlenítés (ASD) és (bio)szolarizáció. „A komposzt és a zöldtrágya-növények szerves anyagokat biztosítanak a talaj számára: rendkívül fontos mikroelemforrások, amelyek mind a termőképesség, mind a biodiverzitás szempontjából szükségesek,” tette hozzá Brinks. Az ASD és a (bio)szolarizáció pedig a betegségek és paraziták elleni küzdelemben segít: „A talajok nagy része fonálférgektől és kórokozóktól fertőzött, amelyek a terméshozamot és a termésminőséget is rontják. A biológiai védekezés körébe tartozó intézkedések a parazitafertőzés megszüntetésével segítenek a talajegészség helyreállításában.” E gyakorlatok alkalmazásával kapcsolatos információk és tanácsok a weboldalon található videókban és tájékoztatókban állnak rendelkezésre. Valamennyi online forrás, többek között az adatbázis tartalma is 22 uniós nyelven elérhető.

Szakemberek közötti kapcsolatépítés

A webes platform pusztán egy a sok csatorna közül, amelyeken keresztül a BEST4SOIL hálózat igyekszik kapcsolatba lépni a termelőkkel. A 19 uniós országban és az Egyesült Királyságban tevékenykedő segítők – találkozókhoz, konferenciákhoz és workshopokhoz hasonló – képzési és tapasztalatcsere-lehetőségeket nyújtó, helyi tevékenységeket szerveznek. A projekt célja végeredményben, hogy olyan gyakorlati közösségeket hozzon létre, amelyek összekötik a termelőket, tanácsadókat, oktatókat és kutatókat Európa-szerte. A csapat reményei szerint a hálózat a projekt befejezése után is aktív marad. „A projektpartnerek garantálják, hogy valamennyi információ legalább további 5 évig rendelkezésre áll. Sőt, épp egy olyan terven dolgozunk, amely sokkal hosszabb időre tenné lehetővé az információk online elérhetőségét,” számolt be Brinks. Kollégáival különféle megoldásokat vizsgál, többek között az eszközök egy részének – a Horizont 2020 támogatásával megvalósuló – mezőgazdasági tudásbázisba történő integrálását.

Keywords

BEST4SOIL, talajegészség, legjobb gyakorlat, trágya, komposzt, anaerob talajfertőtlenítés, ASD, (bio)szolarizáció, szolarizáció, vetésforgó, hálózat

Discover other articles in the same domain of application