CORDIS - EU research results
CORDIS

Article Category

News
Content archived on 2024-04-19

Article available in the following languages:

Bemutatjuk a nemrégiben elindított Soil Mission Support kezdeményezést, amely átfogóan feltérképezi a talaj- és területgazdálkodással kapcsolatos kutatási és innovációs igényeket

A 2020 novemberében elindított Soil Mission Support koordinációs és támogatási fellépés a talajegészségüggyel és -gazdálkodással foglalkozó főbb kutatási és innovációs érdekelt feleket hozza össze, valamint jó támogatási kezdeményezésnek ígérkezik a talajegészségügy és az élelmiszeripar területén javasolt uniós küldetésben.

Food and Natural Resources icon Food and Natural Resources

A Horizont Európa által bevezetett egyik új koncepció az „uniós küldetések” fogalma. Ezek a világunkat érintő legnagyobb kihívások leküzdésére szolgáló legfontosabb eszközök. E küldetések különböző tevékenységeket összefoglaló portfóliókként fognak működni, amelyekbe beletartoznak a kutatási projektek, a szakpolitikai intézkedések, valamint a közös célok elérésére létrehozott jogalkotási kezdeményezések is. Öt küldetési területet határoztak meg, köztük egyet a talajegészségügy és élelmiszeripar területéről, amely a „Caring for soil is caring for life” címet viseli, célja pedig, hogy 2030-ra az EU-ban található talajok 75 %-a egészséges legyen. Az SMS (Soil Mission Support: Towards a European research and innovation roadmap on soils and land management) projekt nagy mértékben támogatja a küldetés fejlesztését és végrehajtását a működése első éveiben. Kétéves időtartama alatt a projekt átfogó elemzést kíván nyújtani a talaj- és területgazdálkodás témakör kutatási és innovációs (K+I) igényeiről. Azonosítja a hiányosságokat, a prioritásokat, valamint a beavatkozáshoz szükséges intézkedések típusát, mint például az „élő laboratóriumok” és a „világítótorony-projektek” létrehozását. A projekt ugyanakkor megkönnyíti az Európában és az egész világon már meglévő tevékenységek összehangolását, ezáltal növelve a K+I-finanszírozás láthatóságát és hatékonyságát.

Keywords

SMS, Horizont Európa, területgazdálkodás, élő laboratóriumok, világítótorony-projektek, K+I