European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Organic Knowledge Network on Monogastric Animal Feed

Article Category

Article available in the following languages:

Deling av kunnskap og teknikker på tvers av Europas økologiske gårder

EUs kjøtt- og meieriindustri er avhengig av importerte soyaprodukter til dyrefôr. En unik informasjonsdatabase hjelper økologiske bønder med å bevege seg mot 100 % økologisk fôr.

Food and Natural Resources icon Food and Natural Resources

Hvert år importerer EU rundt 14 millioner tonn soyabønner for å mate fjækre, storfe og griser. Dette utgjør en spesiell utfordring for økologiske produsenter, som ønsker å unngå miljø- og bærekraftsproblematikk knyttet til utenlandsk soyaproduksjon, for eksempel tropisk avskoging. Det EU-finansierte prosjektet OK-Net EcoFeed (Organic Knowledge Network on Monogastric Animal Feed) undersøkte alternative kilder til høyprotein-dyrefôr som vil bidra til å gjøre Europa mindre avhengig av importert protein til fôr.

Banebrytende ideer

«Vi sprer innovasjon over hele Europa», sier prosjektkoordinator Ambra De Simone. «Vi er fokusert på å bygge opp et nettverk av interessenter, samle eksisterende kunnskap og fremheve de løsningene som kan være nyttige på tvers av regioner.» Prosjektet som koordineres av International Federation of Organic Agriculture Movements – European Union Regional Group (IFOAM Organics Europe), samlet et konsortium av 18 partnere i 12 land. Disse inkluderer fôrforedlere, bønder, forskningsinstitutter, universiteter og rådgivningsbyråer. Under det forrige EU-finansierte prosjektet, OK-Net Arable, ble hundrevis av sider med materiale produsert og gjort tilgjengelig for bønder på plattformen Organic Farm Knowledge (OFK), som identifiserte potensielle løsninger for å øke avlingene. «Å videreføre dette til dyrefôr var et åpenbart neste steg», legger De Simone til. OFK-plattformen muliggjør brukervennlig tilgang på et bredt spekter av praktiske verktøy og ressurser, inkludert lydopptak, bøker, rapporter, brosjyrer, retningslinjer og videoer, og fremmer kunnskapsutveksling mellom bønder, gårdsrådgivere og forskere. Under OK-Net EcoFeed ble plattformen utvidet til å inkludere materiale om bærekraftig fôr. «En av de viktigste tingene å gjøre var å finne ut hva som fungerte i én region og tilpasse det på en eller annen måte for å få det til å fungere i en annen region», forklarer De Simone. «Den første delen var å samle inn alle systemene der ute. Deretter undersøkte researchere de som potensielt kunne brukes på forskjellige områder.»

Serveringsforslag

Prosjektet gjennomførte 18 feltforsøk på alternativt fôr, med mer enn 9000 kyllinger og 1000 griser. «Et stort problem i økologisk er proteintilgjengelighet», legger De Simone til. «Det meste av fôret er soyabasert, og ikke bærekraftig for økologisk. Vi prøvde å finne alternative proteinkilder.» Dette inkluderte Camelina sativa, en oljefrøavling relatert til lin, som ble undersøkt av researchere ved Italiensk forening for økologisk landbruk (nettsted på italiensk) (AIAB). I Spania brukte Ecovalia (nettsted på spansk) proteinrik ølgjær som fôrtilskudd til griser. Konsortiet utviklet også et rasjonsplanleggingsverktøy, en Excel-basert app som gjør at bønder kan beregne sine egne fôrbehov basert på dyrerasene de har, vekststadiet deres og fôret de bruker. «Dette er den eneste gratis programvaren som tilfredsstiller behovene til økologiske dyreprodusenter», sier De Simone. «Beregningene er uavhengige av fôrindustrien og er tilpasset spesifikke økologiske gårdsforhold.» Gruppen søker nå ytterligere midler til videreutvikling og vedlikehold av OFK-plattformen, som inneholder detaljer om mer enn 2000 løsninger for landbruket. «Det startet med dyrkbare avlinger og fôr, men det er mange andre prosjekter som slutter seg til», avslutter De Simone. «Vi har ambisjoner om å være den ledende EU-plattformen for å utveksle økologisk kunnskap.»

Keywords

OK-Net EcoFeed, soyabønner, oljefrø, protein, fôr, kylling, storfe, gris, økologisk, gård, kunnskap, plattform

Discover other articles in the same domain of application