European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Participatory science toolkit against pollution

Article Category

Article available in the following languages:

En bootcamp-model, der sætter skub i borgervidenskab

Et innovativt program til uddannelse og mentoring har givet plads til 16 citizen science-initiativer over hele Europa og givet arrangører erfaringer med, hvordan denne type projekter bedst støttes.

Society icon Society

Citizen science er på ingen måde noget nyt. »Mange mennesker i gamle dage, som vi i dag ville kalde videnskabsfolk, havde ingen formel uddannelse inden for de områder, de forskede i«, forklarer projektkoordinator i ACTION (Participatory science toolkit against pollution) Elena Simperl fra Kings College London, Det Forenede Kongerige. »De var bare interesserede og nysgerrige og havde mulighed for selv at lære og eksperimentere.« En vigtig ting, der nu er anderledes, bemærker Simperl, er teknologi. Den digitale verden har øget borgernes mulighed for at bidrage til videnskab drastisk, for eksempel ved at optage og uploade fund via smartphones. Det kan for eksempel omhandle overvågning af luftkvaliteten eller gennemsøgning af satellitbilleder for bestemte astronomiske fænomener. »Som datalog har jeg altid været interesseret i, hvordan teknologi kan bruges til både at nå ud til folk og til at udbrede kendskabet til videnskab,« siger Simperl. »Det gik dog efterhånden op for mig, at der ikke er én generisk løsning, der passer til den form for teknologisk støtte, som citizen science-projekter har brug for. Der er et bredt spektrum af behov.«

Gang i citizen science

Det 3-årige, EU-finansierede ACTION-projekt forsøgte at anvende bootcamp-konceptet — et intensivt 6-måneders program med tværfaglig støtte, som er populært i iværksætter- og teknologmiljøer — på citizen science-initiativer. Omkring 16 initiativer fra hele Europa blev udvalgt, og de fokuserede hver især på en form for forurening, blandt andet lys, jord, vand, støj og luft. For at give et bredt udvalg af interessenter mulighed for at deltage i programmet lancerede ACTION to stærkt konkurrenceprægede åbne indkaldelser af små initiativer, og dette resulterede i, at de udvalgte fik finansiering fra Kommissionen. Kernen i projektet var ACTION Accelerator, som var et skræddersyet program udviklet af projektets partnere for at yde hvert af udvalgte initiativer finansiering, uddannelse, mentoring og adgang til digitale værktøjer. »Vi ville samtidig gerne fra projekterne få mere at vide om, hvordan digitale teknologier bedst kan støtte denne form for arbejde, især hvordan man støtter samarbejde og initiativer med kollektiv intelligens med frivillige, videnskabsfolk og lokalsamfund,« tilføjer Simperl. Accelerator kunne bistå projekterne på forskellige måder. For eksempel forsøgte Street Spectra-initiativet at kortlægge og beskrive kilder til offentlig belysning rundt om i verden. Astrofysikere kunne så bruge disse data til at få mere at vide om, hvordan vejbelysning i byer påvirker miljøet. ACTION Accelerator kunne afhjælpe tekniske udfordringer, fremhæve behovet for at opnå større datadækning og udbrede kendskabet til potentielle problemer med databeskyttelse, som for eksempel risikoen for, at frivillige utilsigtet sender oplysninger om deres placering og bevægelser, når de uploader data. »Det er bare et af eksemplerne på det arbejde, vi gjorde for at hjælpe initiativerne,« siger Simperl. »Forskellige initiativer krævede forskellige indsatser.« Andre projekter, som fik hjælp fra ACTION Accelerator, var blandt andet et italiensk eksperiment, som målte træers evne til at absorbere luftforurening, hvor borgerne indsamlede data fra innovative sensorer, der var placeret omkring skove i byområder. I Portugal blev der gennemført en kortlægning af brug af pesticider og gødning i køkkenhaver og privathaver. Omkring 1 200 frivillige borgere deltog i de 16 initiativer, og de indsendte næsten 245 000 billeder og 7 600 lydfiler.

Udnyttelse af folkets kraft

Projektets resultater findes i en gratis citizen science-værktøjskasse, som kan hjælpe akademikere med at udforme og realisere citizen science-projekter, som får det bedste ud af tilgængelige teknologier. Simperl kunne også godt tænke sig at se mere forskningsarbejde med fokus på anvendelse af digitale værktøjer til at opskalere citizen science-projekter og uddanne flere citizen science-teams. »Jeg ved, at der er tusindvis af initiativer, som ville kunne få gavn af dette,« konkluderer hun.

Keywords

ACTION, borgere, bootcamp, forurening, lys, astrofysiker

Discover other articles in the same domain of application