Skip to main content
European Commission logo print header

Participatory science toolkit against pollution

Article Category

Article available in the following languages:

Model kampa za ubrzavanje znanosti zajednice

Inovativnim programom osposobljavanja i mentoriranja pružen je poticaj za 16 inicijativa građanske znanosti diljem Europe uz lekcije za organizatore o tome kako podržati takve vrste projekata.

Society icon Society

Građanska znanost prisutna je dugo vremena. „Većina ljudi iz prošlih stoljeća koje bismo danas zvali znanstvenicima nisu službeno bili osposobljeni u područjima koja su istraživali”, objasnila je koordinatorica projekta ACTION (Participatory science toolkit against pollution) Elena Simperl s fakulteta Kings College London u Ujedinjenoj Kraljevini. „Jednostavno su bili zainteresirani i znatiželjni te su imali sredstva da sami uče i eksperimentiraju.” Ključna stvar koja se promijenila, napominje Simperl, jest tehnologija. Digitalni svijet dramatično je povećao sposobnost građana da pridonesu znanstvenim naporima kroz, primjerice, bilježenje i učitavanje nalaza na pametne telefone. To može uključivati praćenje kvalitete zraka ili pretraživanje određenih astronomskih fenomena na satelitskim slikama. „Kao računalnu znanstvenicu uvijek me zanimalo kako se tehnologija može upotrebljavati da dopre do ljudi, ali i da komunicira znanost”, govori Simperl. „Međutim, počela sam shvaćati da za tehnološku potporu koja je potrebna projektima građanske znanosti ne postoji jedinstveno rješenje za sve. Postoji cijeli spektar potreba.”

Ubrzavanje građanske znanosti

Trogodišnjim projektom ACTION financiranim sredstvima EU-a namjeravao se primijeniti koncept kampa – intenzivni šestomjesečni program interdisciplinarne potpore popularne u poduzetničkim i tehnološkim zajednicama – u inicijative građanske znanosti. Odabrano je otprilike 16 inicijativa iz cijele Europe, a svaka je bila usredotočena na određenu vrstu onečišćenja, uključujući svjetlo, zemlju, vodu, buku i zrak. Kako bi se širokom rasponu dionika omogućilo sudjelovanje u programu, projektom ACTION pokrenuta su dva natjecateljska otvorena poziva za male inicijative, a kao rezultat financijska sredstva Komisije kaskadnim su pristupom dodijeljena odabranima. U središtu projekta bio je prilagođen program ACTION Accelerator koji su razvili projektni partneri radi pružanja financiranja, osposobljavanja, mentoriranja i pristupa digitalnim alatima za svaku odabranu inicijativu. „U isto smo vrijeme od njih htjeli naučiti više o tome kako digitalne tehnologije mogu najbolje podržati tu vrstu rada, osobito kako mogu podržati inicijative suradnje i kolektivne inteligencije s volonterima, znanstvenicima i lokalnim zajednicama”, dodaje Simperl. Program Accelerator mogao je pomoći projektima na niz različitih načina. Inicijativom Street Spectra, primjerice, željelo se mapirati i opisati izvore javne rasvjete diljem svijeta. Astrofizičari bi onda mogli upotrebljavati te podatke kako bi saznali više o utjecaju urbane ulične rasvjete na okoliš. Programom ACTION Accelerator riješili su se tehnički izazovi, istaknula se potreba za postizanjem veće pokrivenosti podacima i podigla se svijest o potencijalnim problemima u pogledu privatnosti podataka poput rizika da bi volonteri mogli nenamjerno slati podatke o svojoj lokaciji ili kretanjima tijekom učitavanja podataka. „To je samo jedan primjer onoga što smo činili da bismo pomogli inicijativama”, govori Simperl. „Različite inicijative zahtijevale su različite vrste sudjelovanja.” Ostali projekti koji su primili pomoć programa ACTION Accelerator uključuju talijanski eksperiment za mjerenje mogućnosti drveća da apsorbira onečišćenje zraka, pri čemu su građani prikupljali podatke iz inovativnih senzora postavljenih oko gradskih šuma. U Portugalu je provedena vježba mapiranja upotrebe pesticida i gnojiva u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i vrtlarstvu. U ukupno 16 inicijativa sudjelovalo je otprilike 1200 građana koji su dostavili gotovo 245 000 fotografija i 7 600 zvučnih datoteka.

Iskorištavanje snage ljudi

Rezultati projekta sadržani su u besplatno dostupnom skupu alata za građansku znanost kako bi pomogli akademskoj zajednici u osmišljavanju i realizaciji projekata građanske znanosti koji na najbolji način iskorištavaju dostupne tehnologije. Simperl bi voljela vidjeti i više istraživačkog rada usredotočenoga na upotrebu digitalnih alata kako bi se poboljšali projekti građanske znanosti te osposobiti veći broj timova u području građanske znanosti. „Znam da bi tisuće inicijativa od toga mogle imati koristi,” zaključila je.

Keywords

ACTION, građani, kamp, onečišćenje, svjetlost, pametni telefon, astrofizičari

Discover other articles in the same domain of application