Skip to main content
European Commission logo print header

Article Category

Results Pack

Article available in the following languages:

Verbonden en geautomatiseerde mobiliteit: De weg naar een veiliger, efficiënter en schoner transportsysteem

Verbonden en geautomatiseerde mobiliteit (connected and automated driving, CAD) kan aanzienlijk bijdragen aan de doelen van de Europese Commissie met betrekking tot het verlagen van het aantal dodelijke verkeersongelukken, het reduceren van schadelijke uitstoot door vervoer en het verminderen van congestie. Om deze mogelijkheden volledig te kunnen benutten, moet CAD worden geïntegreerd in een transportsysteem dat bijdraagt aan sociale inclusie, een lage uitstoot en algehele efficiëntie. Hiervoor is nodig dat belanghebbenden uit alle disciplines samenwerken aan het verbeteren van faciliterende technologie en de ondersteunende infrastructuur, en zorgen voor het juiste juridische en politieke kader voor geautomatiseerde mobiliteit.

Transport and Mobility icon Transport and Mobility

Automatisering en connectiviteit kunnen elkaar aanvullen en versterken, en zo in hoge mate bijdragen aan het doel van de Europese Commissie om het aantal verkeersdoden te verlagen. Hoewel dit aantal sinds 2001 tot minder dan de helft is teruggebracht, stierven op de wegen in de EU in 2017 nog altijd 25 300 personen en raakten er nog eens 135 000 zwaargewond. De Europese Commissie is ervan overtuigd dat CAD een bijdrage kan leveren aan veiligere wegen en het beschermen van burgers.

Nieuwe technologie als oplossing voor oude uitdagingen

Met verbonden en geautomatiseerde mobiliteit kunnen verkeerscongestie en schadelijke uitstoot worden gereduceerd, terwijl tegelijkertijd het concurrentievermogen van de Europese industrie wordt versterkt, nieuwe banen worden gecreëerd en economische groei wordt gestimuleerd. De Europese Commissie heeft zichzelf ten doel gesteld Europa een voortrekkersrol te laten spelen in de implementatie van verbonden en geautomatiseerde mobiliteit, met inbegrip van een volledig digitale omgeving voor de uitwisseling van informatie in het wegvervoer, om digitale gegevensstromen tussen relevante belanghebbenden mogelijk te maken. Daarnaast wil de EU uiterlijk in 2025 in alle stedelijke gebieden en langs belangrijke wegen en spoorlijnen in Europa ononderbroken 5G-dekking, zoals vastgesteld in het 5G-actieplan. 5G garandeert een hoge snelheid en voldoende capaciteit zodat miljoenen voertuigen tegelijkertijd met elkaar kunnen communiceren. Ter verwezenlijking van deze doelstelling wil de Europese Commissie beginnen met geavanceerde cellulaire technologie en deze verder ontwikkelen voor 5G-netwerken. Maar technologische oplossingen op zich zijn niet voldoende om de uitdagingen van congestie, uitstoot en verkeersdoden het hoofd te bieden. We moeten tevens de lange overgangsperiode naar zelfrijdende voertuigen zorgvuldig begeleiden en garanderen dat hiermee uitstoot wordt beperkt en de algehele efficiëntie wordt verhoogd. Een belangrijk voordeel is meer onafhankelijkheid en betere toegankelijkheid tot vervoer voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn.

EU-onderzoek - innovatie en toepassing

Dit CORDIS Results Pack gaat over acht projecten die voorop lopen op het gebied van CAD-onderzoek dat wordt gefinancierd via de onderzoeksprogramma’s FP7 en Horizon 2020 van de EU. De mogelijkheden van verschillende functies voor geautomatiseerde mobiliteit voor personenauto’s ter verbetering van de verkeersveiligheid en doorstroming, werden verkend binnen het nu afgeronde project ADAPTIVE en worden verder ontwikkeld en getest binnen het lopende initiatief L3Pilot. Binnen het project AutoMate werd een geheel nieuw concept ontwikkeld ten aanzien van interactie en samenwerking tussen bestuurder en automatisering, waarmee de mogelijkheden van systemen voor geautomatiseerde mobiliteit ten volle kunnen worden benut en commercieel kunnen worden geëxploiteerd. Ondertussen werden binnen het project MAVEN algoritmen ontwikkeld voor het organiseren van de stroom voertuigen met infrastructuurondersteuning en het structureren van onderhandelingsprocedures tussen voertuigen en de infrastructuur. Binnen ROADART werd technologie voor intelligente transportsystemen (ITS) ontwikkeld waarmee vrachtwagens draadloos informatie kunnen uitwisselen met infrastructuur en andere zware voertuigen. In het kader van TRAMAN21 werden nieuwe verkeersbegeleidingsmethoden en -hulpmiddelen onderzocht die kunnen worden toegepast in het tijdperk van verbonden transport. Het doel is om verkeer zo soepel en efficiënt mogelijk te laten doorstromen, en waar mogelijk verkeerscongestie te voorkomen. Binnen VI-DAS werden de nieuwste verbeteringen op het gebied van sensoren, gegevenssamenvoeging, machine learning en gebruikersfeedback gebruikt om bestuurders te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke situaties en om ongevallen te voorkomen. Binnen het project 5GCAR werd 5G, de nieuwste generatie cellulaire mobiele technologie, gebruikt om bestuurders te informeren over manoeuvres van verbonden voertuigen en om de positie van kwetsbare weggebruikers te bepalen. Tot slot ondersteunt het werk van het project CARTRE, dat wordt voortgezet onder ARCADE, de ontwikkeling van helderder beleid in EU-lidstaten om ervoor te zorgen dat systemen voor geautomatiseerd wegvervoer in heel Europa compatibel zijn en coherent worden toegepast.