European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Ingenious Science shops to promote Participatory Innovation, Research and Equity in Science.

Article Category

Article available in the following languages:

Uutta inspiraatiota kansalaistieteeseen

Verkkopohjaisen yhteistyöalustan tarkoitus on esitellä kansalaisten johtamia tiedehankkeita ja jakaa niiden tarinat – ja onnistumiset – koko maailman kanssa.

Society icon Society

Kansalaistieteen aloitteita on käynnissä kaikkialla maailmassa, Euroopasta Afrikkaan ja Amerikoista Aasiaan. Vaikka näillä hankkeilla voikin olla merkittävä vaikutus yhteiskuntaan, ne toimivat silti usein tyhjiössä. Paljon enemmän voitaisiin saavuttaa, jos kansalaistieteilijät, tutkijat ja muut tärkeimmät sidosryhmät koostaisivat kokemuksensa ja jakaisivat tietonsa siten, että voitaisiin luoda suoraan yhteisöjen tarpeisiin vastaavia tutkimuksia ja hankkeita. Tähän ajatteluun perustuu EU:n rahoittama InSPIRES (Ingenious Science shops to promote Participatory Innovation, Research and Equity in Science) -hanke. ”Tavoitteemme oli yhdistää yhteiskunnalliset huolet ja tarpeet sekä tutkijat ja luoda yhdessä tutkimushankkeita, jotka pystyvät muuntamaan tiedon toiminnaksi, vähentämään epätasa-arvoa sekä edistämään itsemääräämisoikeutta ja parempaa yhteiskuntaa”, InSPIRES-hankkeen koordinaattori Anne-Sophie Gresle sanoo.

Tukea useille tiedekaupoille

Hankkeen keskiössä on science shop -tiedekauppa. Se on tieteen ja yhteiskunnan välillä toimiva järjestely, joka tarjoaa riippumatonta, yhteisöpohjaista tutkimusta ja ratkaisee kansalaisyhteiskunnan huolenaiheita. ”Aluksi toimme yhteen toimijoita ja asiantuntijoita Euroopasta ja muualta. Sitten suunnittelimme, pilotoimme ja toteutimme yhdessä innovatiivisia tiedekauppojen malleja”, Gresle kertoo. ”Tämän jälkeen pyrimme tukemaan näitä osallistumishankkeita ja arvioimme niiden vaikutuksia erilaisiin mukana olleisiin ryhmiin.” Yhteensä InSPIRES-hankkeessa tuettiin 123:a tiedekauppaa, jotka toimivat Boliviassa, Ranskassa, Unkarissa, Italiassa, Alankomaissa, Espanjassa ja Tunisiassa. Hankkeesta myös rahoitettiin kuutta muuta hanketta kilpailukutsun muodossa. Näissä hankkeissa tehtiin hyvin monenlaista työtä. Esimerkiksi Unkarissa toteutetussa hankkeessa selvitettiin, miten traumainformoitujen joogatuntien käyttö voi edistää useiden heikommassa asemassa olevien ryhmien hyvinvointia. Ranskassa toisessa hankkeessa tutkittiin, miten kaupunkisuunnittelupäätökset voivat johtaa asuinalueiden gentrifikaatioon. Luettelo InSPIRES-hankkeessa tuetuista aloitteista on saatavilla verkossa. Hankkeissa käsiteltiin eri aiheita ja ne toteutettiin eri maissa, mutta ne kaikki syntyivät kansalaisjärjestön ilmaisemasta huolenaiheesta. ”Kunkin hankkeen osallistumisen tasoa mukautettiin kansalaisyhteiskunnan odotusten ja tarpeiden mukaan”, Gresle toteaa. ”Lisäksi kaikki hankkeet tiedottivat tutkimustuloksistaan asianmukaiselle kansalaisjärjestön organisaatiolle, mikä on pakollinen osa science shop -menettelyä.”

InSPIRES Open Platform

Eri hankkeista saatuja tietoja käytettiin sitten InSPIRES Open Platform -alustan kehittämisessä. Se on verkossa yhteistyöllä ja joukkoistamalla toteutettu tietokanta, jossa esitellään tiedekauppoja ja kansalaistieteen aloitteita. ”Open Platform -alustalla esittelemme hankkeita ja niiden tuloksia”, Gresle lisää. ”Se on yhteisö, jossa toimijat voivat kertoa tarinoita inspiroivista kokemuksista, oppia yhdessä ja hahmottaa työnsä todellisen vaikutuksen.” Greslen mukaan alusta tarjoaa intuitiivisen ja helpon seuranta- ja arviointityökalun, jonka avulla hankkeet voivat mitata vaikutustaan. Alustaan pitää vain syöttää hankkeen tiedot ja vastata helppoihin kysymyksiin. Sitten työkalu analysoi tiedot automaattisesti ja tuottaa reaaliaikaiset raportit. Nimensä mukaisesti InSPIRES-hankkeen tarkoitus oli tarjota inspiroivia uusia näkökulmia kansalaistieteeseen. ”Tämä työ on vahvistanut käsitystämme siitä, että tieteeseen on tuotava lisää osallistavia prosesseja”, Gresle toteaa lopuksi. ”Juuri tähän InSPIRES Open Platform soveltuu, sillä se tarjoaa jatkuvaa tukea maailmanlaajuiselle tiedeyhteisölle ja vahvistaa keskinäistä oppimista jakamalla kokemuksia ja tarjoamalla parhaita kansalaistieteen käytäntöjä.”

Keywords

InSPIRES, kansalaistiede, tiede, kansalaistutkijat, yhteiskehittäminen, tiedekauppa

Discover other articles in the same domain of application