Skip to main content
European Commission logo print header

Ingenious Science shops to promote Participatory Innovation, Research and Equity in Science.

Article Category

Article available in the following languages:

Inspiration till nya riktningar i den medborgargrundade vetenskapen

Syftet med en samarbetsplattform online är att visa upp vetenskapsprojekt ledda av allmänheten och dela deras historier – och framgångar – med världen.

Society icon Society

Medborgarforskningsinitiativ pågår över hela världen, från Europa till Afrika, från Amerika till Asien. Det är projekt som kan bidra avsevärt till samhället, men det gör de ofta samtidigt som de jobbar i ett vakuum. Det skulle gå att uppnå mycket mer om medborgarforskare, forskare och andra viktiga intressenter sammanförde sina erfarenheter och utbytte sina kunskaper för att skapa forskning och projekt som direkt motsvarar de lokala behoven. Exakt detta är tanken bakom det EU-finansierade projektet InSPIRES (Ingenious Science shops to promote Participatory Innovation, Research and Equity in Science). ”Vårt mål var att knyta sociala frågor och behov till forskarna och på så sätt samskapa forskningsprojekt med potential att förvandla kunskap till åtgärder, minska ojämlikheten och främja självbestämmande och ett bättre samhälle”, säger Anne-Sophie Gresle, projektsamordnare på InSPIRES.

Stöd till åtskilliga science shops

I centrum för projektet står ”science shop” (forskningsverkstaden), en förmedlingsstruktur mellan vetenskap och samhälle, som står för oberoende, lokalt baserad forskning där det civila samhällets frågor tas upp. ”Till att börja med sammanförde vi yrkesverksamma och experter från Europa och längre bort, som samutformade, gemensamt tog fram pilotprojekt för och genomförde innovativa modeller för science shops”, berättar Gresle. ”Vi ville sedan stödja dessa deltagandeprojekt och bedöma hur de påverkade de olika inblandade grupperna.” Totalt gav InSPIRES stöd till 123 science shops med verksamhet i Bolivia, Frankrike, Ungern, Italien, Nederländerna, Spanien och Tunisien. Projektet finansierade också sex ytterligare projekt, som togs fram genom en ansökningsomgång i tävlingsform. Det arbete som gjordes i de projekten var av mycket olika slag. Exempelvis undersökte man i ett projekt i Ungern hur man med hjälp av kurser i traumaanpassad yoga kan gynna diverse missgynnade grupper och deras välmående. I ett annat projekt i Frankrike utforskades hur beslut om stadsplanering kan leda till gentrifiering av stadsdelar. En fullständig lista över de initiativ som InSPIRES stödde finns online. Även om vart och ett av dessa projekt berörde olika ämnen och ägde rum i olika länder, föddes de alla ur något orosmoment som en organisation i civilsamhället gav uttryck för. ”Deltagandenivån för varje projekt anpassades efter det civila samhällets förväntningar och behov”, säger Gresle. ”Dessutom skickade man i alla projekten sina forskningsresultat tillbaka till den berörda civilsamhällesorganisationen, och det är en obligatorisk del i science shop-mekanismen.”

InSPIRES öppna plattform

Information från alla de olika projekten användes sedan för att bygga upp den öppna plattformen InSPIRES Open Platform, en samarbetsinriktad och crowdsourcad onlinedatabas med initiativ från science shops och medborgarforskning. ”Det är på den öppna plattformen vi visar upp projekten och deras resultat”, tillägger Gresle. ”Det är en gemenskap där aktörer kan berätta om inspirerande erfarenheter, lära sig tillsammans och ta till sig vad deras arbete faktiskt får för effekter.” Enligt Gresle utgör plattformen ett naturligt och enkelt uppföljnings- och utvärderingsverktyg som projekten kan använda för att mäta sin inverkan. Allt som behöver göras för ett projekt är att ange informationen och be deltagarna att svara på enkla frågeformulär. Verktyget analyserar sedan automatiskt dessa data och tar fram rapporter i realtid. Som namnet visar handlade projektet InSPIRES helt om att inspirera till nya riktningar i den medborgargrundade vetenskapen. ”Det här arbetet har gjort oss ännu mer övertygade om att vetenskapen behöver genomsyras av deltagandeprocesser”, avslutar Gresle. ”InSPIRES öppna plattform är perfekt för att åstadkomma just det, då den ger fortlöpande stöd till det globala forskarsamfundet, stärker det ömsesidiga lärandet genom utbyte av erfarenheter och främjar bästa praxis för medborgarforskning.”

Keywords

InSPIRES, medborgarbaserad forskning, forskning, medborgarforskning, medborgarforskare, samskapa, science shop

Discover other articles in the same domain of application