European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

WeCount: Citizens Observing UrbaN Transport

Article Category

Article available in the following languages:

Punerea cetățenilor la conducerea politicii transportului urban

În ceea ce privește politicile urbane, se întâmplă adesea ca cetățenii înșiși să știe ce trebuie îmbunătățit. Un proiect finanțat de UE a implementat sisteme de monitorizare a traficului cu costuri reduse în cinci orașe europene, permițând locuitorilor să influențeze politicile de transport urban.

Transport and Mobility icon Transport and Mobility
Society icon Society

Traficul este un aspect care îi afectează pe majoritatea locuitorilor orașelor, fie că sunt blocați în ambuteiaje, fie că așteaptă prea mult timp pentru transportul public, fie că încearcă să se deplaseze pe jos, fie că suferă din cauza poluării. WeCount (Citizens Observing UrbaN Transport), un proiect științific cetățenesc finanțat de UE, a inclus locuitorii în colectarea de date despre trafic, oferindu-le dovezile necesare pentru a promova noi politici de transport. „Scopul proiectului nostru a fost de a permite cetățenilor să inițieze un proces de elaborare a politicilor prin colectarea de date despre trafic cu ajutorul unui senzor automat”, explică Kris Vanherle, coordonatorul proiectului WeCount în cadrul Transport & Mobility Leuven. „Am vrut să responsabilizăm cetățenii, să le oferim mijloacele necesare pentru a colecta și analiza datele de trafic și să formulăm soluții pentru problemele de mobilitate locală.” Proiectul WeCount a derulat cinci studii de caz de succes la care au participat sute de cetățeni din Cardiff, Dublin, Leuven, Ljubljana și Madrid. „Am demonstrat că abordarea funcționează pentru orașe diferite, cu provocări culturale și de mobilitate diferite”, spune Vanherle. „În toate cazurile, există exemple de schimbări pe teren, cum ar fi limitatoarele de viteză, reducerea limitelor de viteză și modificări ale circulației rutiere, ca rezultat direct al acțiunilor cetățenilor în cadrul proiectului”, adaugă acesta.

Valorificarea cunoștințelor de la nivel local

WeCount a folosit un senzor de numărare a traficului existent, cunoscut sub numele de Telraam: un dispozitiv cu un cost scăzut, de înaltă tehnologie, pe care cetățenii îl pot instala la ferestrele din față ale caselor lor pentru a monitoriza traficul care trece. Acești senzori trimit datele către o platformă software dedicată, permițând tuturor utilizatorilor să acceseze și să vizualizeze cu ușurință datele. Am îmbunătățit acești senzori și platforma, pentru a crește ușurința de utilizare și instalare din perspectiva cetățeanului și pentru a facilita gestionarea proiectului științific cetățenesc din perspectiva cercetătorului, notează Vanherle. Cu toate acestea, deși tehnologia a fost o componentă majoră a WeCount, acesta este în primul rând un proiect științific cetățenesc, adaugă el. „Ne-am implicat cu cetățenii pentru a înțelege preocupările legate de traficul local, colectarea datelor în sine, interpretarea datelor și crearea unei punți de legătură cu nivelul politic, facilitând dialogul.” Locuitorii au poziție bună care le permite să înțeleagă problemele locale specifice și pot să explice tendințele uneori contraintuitive găsite în datele de trafic. De exemplu, deși există vârfuri tipice de trafic dimineața și seara, unele străzi locale prezintă modele de utilizare ciudate pe care un specialist în politica de transport din spatele unui birou ar putea să nu le înțeleagă.

Politica urbană prin implicarea publicului

Echipa WeCount a dorit să creeze un sistem care să poată fi replicat de locuitorii altor orașe europene, în cadrul unor viitoare proiecte științifice cetățenești. Au apărut, de asemenea, două note de informare politică: una s-a axat pe provocările legate de adaptarea metodologiei științifice cetățenești la un cadru online, necesară din cauza constrângerilor provocate de pandemia COVID-19. Cea de-a doua evidențiază poveștile de succes ale WeCount și modul în care lecțiile învățate pot informa mai bine viitoarele politici urbane. „În cele din urmă, proiectul a implicat, de asemenea, autoritățile locale și regionale și orașele, pentru a împărtăși potențialul implicării cetățenilor în procesul de colectare a datelor”, spune Cláudia Ribeiro, responsabilă de proiect la POLIS, rețeaua de orașe și regiuni europene care cooperează pentru o mobilitate urbană durabilă. „Acest lucru poate determina factorii de decizie politică să ia decizii mai bine informate cu privire la planificarea și gestionarea traficului”, adaugă ea.

Keywords

WeCount, trafic, urban, numărare, cetățean, științe, senzor, politică, date, dovezi

Discover other articles in the same domain of application