Skip to main content

Transition paths to sustainable legume based systems in Europe

Article Category

Article available in the folowing languages:

Fenntartható mezőgazdaság helyi termesztésű pillangósvirágúakkal

Fenntarthatóságának fokozása érdekében Európának diverzifikálnia kell agrár-élelmiszeripari rendszereit. Az egyik uniós projekt szerint ennek első lépése az itthon termesztett pillangósvirágúak előállításának és fogyasztásának népszerűsítése.

Food and Natural Resources

Az élelmiszeripari rendszerek szénlábnyoma jelentős: globális szinten az üvegházhatású gázok egyharmadának kibocsátásáért felelősek. Ezért az ágazatnak sürgősen fenntarthatóbbá kell válnia. A pillangósvirágúak apró növények, de nagy eredmény érhető el velük. „A mezőgazdasági kibocsátás nagy része az állatállományból származik, például a szarvasmarháktól és a sertésektől, valamint a nitrogénalapú műtrágyák használatából” – mutat rá Pietro Iannetta, a James Hutton Institute agroökológusa. „Ezzel szemben a pillangósvirágúak ember és állat számára egyaránt fenntartható tápanyagforrást jelentenek, és természetes nitrogénalapú trágyaként is felhasználhatók.” Bár Európában nagy a kereslet a pillangósvirágúak iránt, azok nagy részét (főként a szójababot és az állati takarmányt) sajnos importálni kell. Ezek adott esetben olyan területekről származnak, ahol kiirtották az esőerdőket. „Ahhoz, hogy megvédje táplálkozásbiztonságát és környezeti jóllétét, továbbá előmozdítsa az egészségesebb étrendekre történő átállást, Európának az itthon termesztett pillangósvirágúak népszerűsítésével diverzifikálnia kell agrár-élelmiszeripari rendszereit” – fejti ki Iannetta. Ehhez az agrár-élelmiszeripari rendszerek számos szereplője közötti szorosabb együttműködésre van szükség, és ezt az együttműködést részben az Unió által finanszírozott TRUE (Transition paths to sustainable legume-based systems in Europe) projektnek kell előmozdítania.

Lépések a fenntarthatóbb rendszer felé

A projekt központi eleme az a szándék, hogy valóra váltsuk az itthon termesztett pillangósvirágúakra alapuló, fenntarthatóbb agrár-élelmiszeripari rendszereket. „Az ilyen rendszerekkel kapcsolatban megvan a know-how, a szándék és a kereslet is” – jegyzi meg Iannetta, a projekt koordinátora. „A TRUE segít összekötni az érintett feleket, és eszközöket ad a kezükbe, valamint innováció és együttműködés útján azonosítja és végigjárja a fenntartható rendszerek kialakításához vezető legjobb utakat.” Bár a projekt még folyamatban van, már eddig is sikerült jelentős előrelépést tenni. A projekt során azonosították a legfontosabb akadályokat és lehetőségeket, és az értéklánc valamennyi szereplője számára hasznos eszközöket dolgoztak ki. Ilyenek többek között az életciklus-elemző eszközök, valamint a Pathfinder elnevezésű döntéstámogatási rendszer, amely az első olyan, vállalkozásoknak szánt fenntarthatóság-értékelő eszköz, amely a teljes értékláncot lefedi. A TRUE több innovatív terméket is bevezetett, ilyen például a kereskedelmi forgalomban kapható Nàdar Gin, a zöldborsóból készült „éghajlat-pozitív” gin és magas fehérjetartalmú járulékos termékei. A projekt keretében saját védjegyet is létrehoztak (CoolBeans®), és több tudományos cikket, szakpolitikai tájékoztatót és jelentést írtak. Még saját receptkönyvet is összeállítottak, amely pillangósvirágúakból készült ételek receptjeit tartalmazza.

A TRUE után

A projekt fontos szerepet játszott több olyan kezdeményezés kidolgozásában, amely az egész kontinensre kiterjedt. Ezek egyike a Legume Innovation Network (LIN). A LIN, amely az Unió által finanszírozott LEGVALUE projekt keretében valósul meg, azt célozza, hogy a pillangósvirágúakkal foglalkozó vállalkozásokat és NGO-kat a fenntartható kereskedelem európai fejlesztése érdekében összekösse. A TRUE projekt fontos szerepet játszik a Haszonnövény-diverzifikációs Klaszterben (Crop Diversification Cluster, CDC) is, amely az európai partnerszervezeteket tömöríti azzal a céllal, hogy növelje a haszonnövények diverzifikációját vizsgáló kutatások hatását, és ösztönözze az érintetteket az innovatív diverzifikációs intézkedések bevezetésére. „Ez a két kezdeményezés biztosítja, hogy a munkával, amelyet a TRUE projektben elkezdtünk, folyamatos és tartós hatást érünk el” – jegyzi meg Iannetta. „Reményeim szerint ezek a kezdeményezések kihasználják majd a TRUE által adott kezdeti lendületet, és továbbra is ösztönzik az innovációt, amely a fenntartható mezőgazdaság meghatározó eleme lesz.” A projekt jelenleg azokat az eszközeit, módszereit és stratégiáit népszerűsíti, amelyek alapján a pillangósvirágú növényekre fókuszáló új projektek indíthatók.

Keywords

TRUE, fenntartható, CoolBeans, Nàdar Gin, mezőgazdaság, pillangósvirágú növények, agrár-élelmiszeripar, szénlábnyom

Discover other articles in the same domain of application