European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Low-Input Farming and Territories - Integrating knowledge for improving ecosystem-based farming

Article Category

Article available in the following languages:

Kvantificering af de økologiske metoder, der kan gøre landbrug mere bæredygtigt

Med forbedring af landbrugets CO2-fodaftryk som mål undersøger ny forskning fordele og ulemper ved at indføre bedste praksis i økologisk landbrug.

Food and Natural Resources icon Food and Natural Resources

Jordbrug står for 13 % af de samlede udledninger af drivhusgasser i EU. Økosystembaseret landbrug prioriterer lavinputjordforvaltning og opretholdelse af biodiversiteten og kan være et vigtigt bidrag til at nå vores klimamål. »Økologiske metoder er metoder med lavt input eller miljøvenlige metoder,« forklarer Laure Latruffe, som er forsker ved INRAE, Frankrigs nationale forskningsinstitut for landbrug, fødevarer og miljø. »Som sådan kan økologiske metoder være med til at realisere bæredygtigt landbrug.« Med støtte fra det EU-finansierede projekt LIFT (Low-Input Farming and Territories – Integrating knowledge for improving ecosystem-based farming) står Latruffe i spidsen for en indsats for en bedre forståelse af de potentielle fordele ved økologisk landbrug, og hvordan man bedst kan fremme udbredelsen. »Projektet anvender en omfattende tilgang for at dække det bredest mulige udvalg af økologiske metoder,« tilføjer Latruffe. »Det er blandt andet eksisterende nomenklatur såsom økologisk og agroøkologisk landbrug og at afdække mulige nye tilgange.«

Drivkraft bag økologisk landbrug

Projektets overordnede mål er at afdække og forstå de vigtigste drivkræfter bag udviklingen i økologisk landbrug. Projektet forsøger desuden at vurdere bæredygtigheden ved økologiske metoder. For at gøre dette gennemfører forskerne over 30 casestudier i hele Europa, som hver især fokuserer på forskellige tilgange inden for forskellige kontekster. Der gennemføres casestudier om alt fra agerbrug, dyrehold og blandet landbrug til specialiseringer såsom mejeriprodukter, kødkvæg, korn, frugt og grønt, frugt- og oliventræer, for blot at nævne nogle få. »Disse casestudier afspejler den enorme variation i EU’s landbrugssektor, ikke alene i typerne af afgrøder, men også i mange forskellige socioøkonomiske og miljømæssige forhold, der påvirker sektoren,« bemærker Latruffe.

Understøttelse af EU’s prioriteter

Casestudierne er stadig i de tidlige stadier, men Latruffe er sikker på, at de vil være med til at informere og understøtte EU’s prioriteter vedrørende fremme af bæredygtigt landbrug. »Disse casestudier har allerede gjort det muligt for os at udarbejde detaljer om forskellige landbrugstypologier, der klassificerer landbrug med ens økologiske metoder,« bemærker Latruffe. Ved hjælp af disse typologier vil forskerne udvikle flere brugervenlige værktøjer, herunder et værktøj, som kan tildele økologityper til landbrugsbedrifter. Projektet planlægger desuden at udvikle et værktøj, som kan forudsige, hvordan forskellige økologiske landbrugsmetoder bedst kan indføres i en bestemt region eller et bestemt land. Endvidere arbejder man på at lancere et masselæringskursus online, eller MOOC, om at anvende LIFT’s metoder og resultater. »Vores forskning og resultater vil give et komplet billede over økologisk landbrug – med både fordele og ulemper – sammenlignet med mere konventionelle tilgange til landbrug,« slutter Latruffe. »Ved at gøre det kan vi identificere vigtige veje fremad for at indføre bedste praksis inden for bæredygtigt landbrug.«

Keywords

LIFT, agroøkologisk, landbrug, bæredygtigt, jordbrug, økologisk landbrug bæredygtigt landbrug, biodiversitet, landbrugsbedrift

Discover other articles in the same domain of application