European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Low-Input Farming and Territories - Integrating knowledge for improving ecosystem-based farming

Article Category

Article available in the following languages:

Ποσοτικοποίηση των οικολογικών πρακτικών που μπορούν να καταστήσουν τη γεωργία πιο βιώσιμη

Με σκοπό τη βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα της γεωργίας, νέες έρευνες εξετάζουν τα οφέλη και τις προκλήσεις της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών στην οικολογική γεωργία.

Food and Natural Resources icon Food and Natural Resources

Η γεωργία αντιστοιχεί σε 13 % των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ. Η γεωργία που βασίζεται στο οικοσύστημα θέτει σε προτεραιότητα τη διαχείριση γης με χαμηλό αντίκτυπο και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και μπορεί να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα. «Οι οικολογικές πρακτικές είναι πρακτικές χαμηλών εισροών ή φιλικές προς το περιβάλλον,» εξηγεί η Laure Latruffe, ερευνήτρια στο INRAE, Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον της Γαλλίας. «Ως αποτέλεσμα, οι οικολογικές πρακτικές μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη της αειφόρου γεωργίας.» Με την υποστήριξη του έργου LIFT (Low-Input Farming and Territories – Integrating knowledge for improving ecosystem-based farming) που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, η Latruffe ηγείται των προσπαθειών να κατανοήσουμε καλύτερα τα ενδεχόμενα οφέλη της οικολογικής γεωργίας και τον καλύτερο τρόπο προώθησης της εφαρμογής της. «Το έργο υιοθετεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προκειμένου να καλύψει το ευρύτερο δυνατό φάσμα οικολογικών πρακτικών» προσθέτει η Latruffe. «Αυτό περιλαμβάνει υπάρχουσα ονοματολογία όπως βιολογική ή αγροοικολογική καλλιέργεια, παράλληλα με τον προσδιορισμό ενδεχόμενων νέων προσεγγίσεων.»

Μοχλοί ανάπτυξης της οικολογικής γεωργίας

Ο απώτερος στόχος του έργου είναι ο προσδιορισμός και η κατανόηση των κύριων μοχλών ανάπτυξης της οικολογικής γεωργίας. Το έργο στοχεύει επίσης στην εκτίμηση της βιωσιμότητας των οικολογικών πρακτικών. Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές διεξάγουν πάνω από 30 περιπτωσιολογικές μελέτες σε όλη την Ευρώπη, και η κάθε μία εστιάζει σε διαφορετικές προσεγγίσεις εντός διαφορετικών πλαισίων. Υπάρχουν περιπτωσιολογικές μελέτες για τα πάντα, από την αροτραία καλλιέργεια, την κτηνοτροφία και την πολυκαλλιέργεια μέχρι εξειδικευμένους τομείς όπως τα γαλακτοκομικά, το κρεατοπαραγωγό βοοειδές, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τους οπωρώνες και τις ελιές, μεταξύ άλλων. «Οι εν λόγω περιπτωσιολογικές μελέτες αντανακλούν την τεράστια ποικιλία στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, όχι μόνο όσον αφορά το είδος της καλλιέργειας, αλλά και τις πολλές διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν τον τομέα,» τονίζει η Latruffe.

Υποστήριξη των προτεραιοτήτων της ΕΕ

Παρόλο που βρίσκονται ακόμα σε πρώιμα στάδια, η Latruffe πιστεύει ότι οι περιπτωσιολογικές μελέτες θα συμβάλουν στην ενημέρωση και στην υποστήριξη των προτεραιοτήτων της ΕΕ σχετικά με την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας. «Οι περιπτωσιολογικές μελέτες μάς έχουν ήδη επιτρέψει να αναπτύξουμε διαφορετικές τυπολογίες καλλιεργειών, που ταξινομούν γεωργικές εκμεταλλεύσεις με παρόμοιες οικολογικές πρακτικές,» δηλώνει η Latruffe. Με τη χρήση αυτών των τυπολογιών, οι ερευνητές θα αναπτύξουν διάφορα εργαλεία φιλικά προς τον χρήστη, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαλείου που μπορεί να ταξινομεί γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε οικολογικούς τύπους. Το έργο σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει ένα εργαλείο υιοθέτησης που θα παρουσιάζει πώς διάφορες οικολογικές πρακτικές γεωργίας θα μπορούσαν να υιοθετηθούν σε μια συγκεκριμένη περιφέρεια ή χώρα. Επιπλέον, γίνονται εργασίες για τη δημιουργία ενός μαζικού ανοιχτού διαδικτυακού μαθήματος, ή MOOC, για τη χρήση μεθόδων και αποτελεσμάτων του LIFT. «Η έρευνα και τα αποτελέσματά μας θα παρέχουν μια πλήρη εικόνα της οικολογικής γεωργίας – συμπεριλαμβανομένων των οφελών και των προκλήσεων – συγκριτικά με πιο συμβατικές προσεγγίσεις για τη γεωργία,» συμπεραίνει η Latruffe. «Κάνοντάς αυτό θα προσδιορίσουμε τα σημαντικά βήματα για την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την αειφόρο γεωργία».

Keywords

LIFT, αγροοικολογικός, καλλιέργεια, βιώσιμος, γεωργία, οικολογική γεωργία, αειφόρος γεωργία, βιοποικιλότητα, γεωργική εκμετάλλευση

Discover other articles in the same domain of application