European Commission logo
English English
CORDIS - EU research results
CORDIS

Low-Input Farming and Territories - Integrating knowledge for improving ecosystem-based farming

Article Category

Article available in the following languages:

Kwantificering van ecologische praktijken die landbouw duurzamer kunnen maken

Met als doel de koolstofvoetafdruk van landbouw te verkleinen, kijkt nieuw onderzoek naar de voordelen van, en de uitdagingen bij, het overnemen van beste praktijken in de ecologische landbouw.

Food and Natural Resources icon Food and Natural Resources

Landbouw is verantwoordelijk voor 13 % van de totale uitstoot van broeikasgassen van de EU. Ecosysteemgerichte landbouw geeft prioriteit aan landbeheer met weinig impact en aan behoud van biodiversiteit, en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van onze klimaatdoelen. “Ecologische praktijken zijn low-input- of milieuvriendelijke praktijken”, vertelt Laure Latruffe, onderzoeker bij INRAE, het nationale onderzoeksinstituut voor landbouw, voedsel en milieu van Frankrijk. “Als zodanig kunnen ecologische praktijken bijdragen tot duurzame landbouw.” Met steun vanuit het door de EU gefinancierde project LIFT (Low-Input Farming and Territories – Integrating knowledge for improving ecosystem-based farming), proberen Latruffe en haar team meer inzicht te krijgen in de potentiële voordelen van ecologische landbouw en uit te vinden hoe de invoering ervan zo goed mogelijk kan worden bevorderd. “Het project kiest voor een alomvattende aanpak om zoveel mogelijk uiteenlopende ecologische praktijken te bestrijken”, vult Latruffe aan. “Hierbij gaat het niet alleen om bestaande vormen als biologische en agro-ecologische landbouw, maar ook om het identificeren van mogelijke nieuwe benaderingen.”

Stimuleren van ecologische landbouw

Het algemene doel van het project is het identificeren en begrijpen van de belangrijkste drijvende krachten achter de ontwikkeling van ecologische landbouw. Daarnaast zal het project de duurzaamheid van ecologische praktijken beoordelen. Hiervoor voeren onderzoekers meer dan dertig casestudies uit in heel Europa, elk gericht op een andere benadering binnen een andere context. Er worden casestudies uitgevoerd voor uiteenlopende onderwerpen, van akkerbouw, veeteelt en gemengde bedrijven tot specialisaties als zuivel, vleesvee, granen, groente en fruit, boomgaarden en olijven, en nog veel meer. “Deze casestudies weerspiegelen de enorme verscheidenheid van de landbouwsector in de EU, niet alleen wat betreft gewastype, maar ook wat betreft de vele verschillende sociaaleconomische en milieuomstandigheden die op de sector van invloed zijn”, aldus Latruffe.

Ondersteuning van EU-prioriteiten

Hoewel de casestudies zich nog in een vroeg stadium bevinden, heeft Latruffe er alle vertrouwen in dat zij de EU-prioriteiten met betrekking tot de bevordering van duurzame landbouw zullen helpen onderbouwen en ondersteunen. “Dankzij de casestudies konden we reeds verschillende typologieën van landbouwbedrijven uitwerken, op grond waarvan landbouwbedrijven met vergelijkbare ecologische praktijken worden ingedeeld”, merkt Latruffe op. Met behulp van deze typologieën zullen onderzoekers meerdere gebruiksvriendelijke instrumenten ontwikkelen, waaronder een instrument dat landbouwbedrijven aan een ecologisch type kan toewijzen. Binnen het project bestaat ook het plan een ‘overname-instrument’ te ontwikkelen waarmee kan worden voorspeld hoe verschillende ecologische landbouwpraktijken in een specifieke regio of een specifiek land kunnen worden overgenomen. Bovendien wordt gewerkt aan de lancering van een open onlinecursus voor een groot publiek (MOOC) over het gebruik van de methoden en resultaten van LIFT. “Ons onderzoek en onze resultaten zullen een compleet beeld geven van de ecologische landbouw – inclusief voordelen en uitdagingen – ten opzichte van meer conventionele benaderingen van landbouw”, besluit Latruffe. “Op die manier identificeren we de kritieke paden voor de overname van beste praktijken in de duurzame landbouw.”

Keywords

LIFT, agro-ecologisch, landbouw, duurzaam, ecologische landbouw, duurzame landbouw, biodiversiteit, landbouwbedrijf

Discover other articles in the same domain of application